Den øverstkommanderende for de preussiske styrker, prins Friedrich Karl, er tidligt i sadlen den 18. april, 1864.
Sammen med sin feltmarskal Friedrich von Wrangel begiver han sig denne morgen frem mod Dybbølegnens højeste punkt, Avnbjerg.
Den 37-årige feltherre, der er kendt som “den røde prins” på grund af den røde husaruniform, han altid bærer, er nervøs.
Han frygter, at danskerne er flygtet fra deres skanser i løbet af nattens gigantiske bombardement og dermed skal berøve ham den glorværdige sejr, han efter to måneders belejring længes efter at vinde.
Oppe på Avnbjerg beroliger en brigadechef den røde prins – danskerne befæster stadig deres skanser til trods for de tusinder af granater, der har haglet ned over Dybbølfæstningen siden klokken fire om morgenen.
Præster velsigner soldaterne
Mens den røde prins mærker lettelsen skylle gennem sig, er stemningen nede i de preussiske løbegrave tung og præget af frygt.
Her, få hundrede meter fra de danske skanser, ligger 11.000 preussiske stormtropper. Om et øjeblik skal de myldre ud i det åbne terræn og storme Dybbølstillingen.
Kaspar Honthumb, der er skytte ved 53. regiment, kigger nervøst op over kanten, hvor han ser granaterne hamre ned over de danske skanser.
Herefter vender han blikket mod sine kammerater i løbegraven. Nogle ser bange ud. Andre sidder i stille resignation. Andre igen har vilde blikke. Igennem de lange rækker af soldater bevæger feltpræsterne sig.
Kort før kl. 10 når en af dem, pastor Müller, frem til Honthumbs kammerater i 1. kompagni.
“Med få ord fortalte han os om vores opgave og mål, hvorefter han slog korsets tegn og gav os syndsforladelse.
Manges øjne blev våde, og vi tænkte stille på evigheden og forgængeligheden”, huskede den preussiske geværskytte.
En feltpræst kommer også forbi menig Wilhelm Gather og hans deling.
“Præstens stemme dirrer og fyldes af vemod.
Vi bliver bløde i tankerne, og her og der ser man én, som har en tåre i øjet. Vi trykker hinandens hænder. Siger 'farvel kammerat'”.
Samtidig med præsternes velsignelser intensiveres det preussiske bombardement.
Klokken er fem minutter i ti, og granaterne falder nu så tæt, og larmen er så øredøvende, at soldaterne “ikke længere kan tælle kanonskuddene”.
Stilheden, der følger på slaget 10, er lige så surrealistisk, som den er kortvarig. Et øjebliks stilhed – det er alt.
Så lyder kommandoråb. På toppen af Avnbjerg rejser prins Friedrich Karl sig i sine stigbøjler, svinger sin sabel og råber til angreb.
Intens strid førte til krig
Slaget, som nu er i gang, er kulminationen på en konflikt, der er eskaleret gennem de seneste fem måneder.
Og kulminationen på den plan, Preussens kansler Otto von Bismarck har lagt for at sikre opbakning til landets konge Wilhelm og muliggøre sin egen drøm at blive rigets stærke mand.
Kræfter i Berlin ønsker nemlig at vælte kongen og Bismarck og indføre demokratiske reformer i Preussen.
For at samle folket bag sig beslutter Bismarck at sende hæren i krig.
Muligheden finder han mod nord i den danske konges hertugdømmer Slesvig og Holsten, hvor de tysksindede borgere nærer et stort had til Danmark.
En indviklet strid, der i bund og grund handler om hertugdømmet Slesvigs tilknytning til Danmark, er ved at kulminere.
I november 1863 beslutter den danske konge at indlemme Slesvig i Danmark – og dermed rive hertugdømmet ud af sin union med hertugdømmet Holsten.
For Bismarck er danskernes beslutning den undskyldning, han behøver for en krig.
Nationalistisk slår han på krigstrommerne og sender hæren mod nord for at “redde” slesvigerne fra danskerne.
Med sig har preusserne den anden stormagt i Det Tyske Forbund, Østrig.
Den 1. februar 1864 marcherer den fælles preussisk-østrigske hær op til grænsen til Slesvig, der ligger beskyttet af fæstningen Dannevirke og fjorden Slien.
Den danske overgeneral Julius Christian de Meza erkender hurtigt, at den 70 km brede Dannevirke er alt for stor til at kunne forsvares.
Stillingens flanker – fjorden Slien i øst og marsken i vest – er frosset til i den isnende vinter.
De tilisede områder ødelægger enhver mulighed for et effektivt forsvar, og de Meza beordrer sin 40.000 mand stærke hær til at rømme fæstningen.