Afføring ledte forskere på sporet af Hannibals rute

Med hjælp fra 2.000 år gammel afføring mener forskere nu at kunne udpege stedet, hvor feltherren Hannibal krydsede Alperne.

Hannibal sendte romerne i knæ, da han ledte sine 30.000 tropper, 37 elefanter og over 15.000 heste over Alperne for at invadere Italien.

© Wikimedia

Den kartagiske feltherre Hannibal førte sine 30.000 tropper over Alperne ved det smalle bjergpas Col de Traversette sydøst for Grenoble i Frankrig og sydvest for Torino i Italien.

Sådan lyder det fra et internationalt forskerhold, der mener at have løst den mere end 2.000 år gamle gåde.

Hannibals krigsdyr afslører ruten

Hannibals rute har været et stærtkt omdiskuteret emne i århundreder, og så sent som i 1950'erne påstod embryologen Gavin de Beer, at netop bjergpasset Col de Traversette måtte have lagt rute til Hannibals vej over Alperne.

Forskerholdet, der ledes af York Universitet i Toronto, mener netop at have bekræftet den teori. For ved at analysere jorden i Alperne ved passet Col de Traversette opdagede de noget, som kunne afsløre Hannibals hær – afføring fra omkring 200 f.Kr.

I afføringen har forskerne fundet bakterier, der særligt optræder i hesteafføring, og da Hannibal netop anvendte et stort antal heste i sin hær, mener forskerne, at netop dét pas lagde rute til Hannibals vej over alperne.

Ruten førte Hannibal til sejr

Vejen over passet var en farlig affære for Hannibal og hans hær, der bl.a. skulle undgå faldende klippestykker. Ifølge forskerne skyldtes den livsfarlige rute, at feltherren ville undgå bagholdsangreb fra den lokale stamme, som huserede i området.

Hannibal ledte den kartagiske hær mod romerne i 2. Puniske Krig mellem 218-201 f.Kr., og da han havde passeret Alperne, lykkedes det ham at overvinde den romerske hær og invadere Italien.