Douglas MacArthur: Militært geni led sit største nederlag
I efteråret 1950 er Douglas MacArthur en levende legende. Under 2. verdenskrig knuste han Japans hær, og nu står han klar til at styrte det kommunistiske Nordkorea. Kun to ting står i vejen: 300.000 kinesere og geniets svigtende dømmekraft.

MacArthur lovede sejr inden jul, men leverede et bittert nederlag. Han gav alle andre skylden.
Soldaterne i 8. kavaleriregiment har hørt rygterne. En sydkoreansk division skulle være blevet overrumplet og massakreret af kinesere, fortæller amerikanske soldater hinanden. Knap en uge forinden, mener nogle.
Kalenderen siger 1. november 1950, og amerikanere, sydkoreanere og tropper fra en stribe andre lande rykker frem. Så hurtigt, som Nordkoreas snedækkede bjerglandskab tillader det.
General Douglas MacArthur, chefen for den mægtige FN-styrke, har beordret fuld fart nordpå – helt til Yalu-floden, der udgør grænsen til Kina.
Målet er at smide kommunisterne ud og genforene Korea til ét land. MacArthur har lovet sejr inden jul, og scenariet virker realistisk, for den besejrede nordkoreanske hær gør ingen nævneværdig modstand længere. Kulde og sne er nu de største hindringer.
Trods frosten er soldaterne i 8. kavaleri derfor optimistiske, da de går til ro ved landsbyen Unsan.
Pludselig brydes stilheden af skingre toner fra bjergsiderne. Det lyder som en slags sækkepibe, tænker nogle. Men det er signalhorn, amerikanerne kan høre. De blæser til angreb, og øjeblikke senere dukker en masse af løbende skikkelser frem af mørket.
Kinesernes angreb kommer fra tre sider på samme tid, og de bryder uden besvær gennem de amerikanske stillinger. Længere bagude forsøger nogle soldater at danne en ny linje, men de bliver også rendt over ende af de fremadstormende kinesiske soldater.
Flugt er nu den eneste mulighed. En amerikansk officer samler en konvoj på 10 lastvogne og befaler tilbagetog. Men det er præcis, hvad kineserne har regnet med.
Længere fremme ad sporet ligger de i baghold. Maskingeværsalver pisker gennem køretøjerne, og kun få amerikanere overlever massakren.
Ved solopgang eksisterer 8. kavaleri ikke længere. De amerikanske soldater er dræbt, fanget eller på flugt i smågrupper – til fods og uden våben. Men derefter trækker kineserne sig tilbage til de utilgængelige bjerge.
Måske var overfaldet ved Unsan en advarsel til general MacArthur om, at han skulle stoppe sin fremrykning. Men sådan tolker han ikke situationen.
Koreakrigen er så godt som vundet, fastslår MacArthur 2.500 km borte i Tokyo, hvor hans hovedkvarter ligger, Nogle få kinesere har måske blandet sig, men de gør ingen forskel, og offensiven skal fortsætte. Hans hovmod skal komme til at koste soldaterne i Korea dyrt.