Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aktivister erklærer Napoleon krig

Mens Frankrig gør klar til at mindes 200-året for Napoleons død, er aktivister gået i offensiven. Frankrig skal ikke hylde “et ikon for hvidt overherredømme,” mener de. Men hvad tænker du? Stem sidst i artiklen.

Everett Collection/Shutterstock

En række planlagte markeringer af 200-året for Napoleon Bonapartes død den 5. maj har fået stærk kritik og risikerer at møde deres helt eget Waterloo. Aktivister mener nemlig, at det vil være “en forbrydelse” at mindes den tidligere kejser, som de kalder “racist, sexist, despot og massemorder”.

Vreden skyldes især, at Napoleon i 1802 genindførte slaveriet på trods af, at det var blevet afskaffet under revolutionen otte år tidligere. Derfor har en gruppe ansatte på Grande Halle de la Villette, hvor en stor udstilling om Napoleon er planlagt, truet med at strejke, mens de franske myndigheder har højnet sikkerheden af frygt for hærværk.

Men var Napoleon egentlig en skurk eller en helt? Døm selv.

© Metropolitan Museum of Art, Gift of Helen O. Brice, 1942

Napoleons store bedrifter

Han var en mester på slagmarken, gjorde op med overklassens privilegier og udbredte ideerne om lighed og frihed til store dele af Europa.

 • Et geni på slagmarken

  Napoleon nåede at udkæmpe 60 større slag, hvoraf han kun tabte de syv. Trods hans ry for krigeriskhed erklærede Napoleon kun to krige, mens en koalition af fjender erklærede ham krig syv gange. Da hans ærkerival, Hertugen af Wellington, blev spurgt, hvem tidens største general var, svarede han: “I denne tidsalder, i fordums tidsaldre, i enhver tidsalder, Napoleon”.

 • Reddede republikkens idealer

  Uden Napoleon ville den franske republik og dens friheds- og lighedsprincipper sandsynligvis ikke have overlevet.

 • Gjorde alle lige for loven

  Kejseren stod bag Code Napoléon – det mest omfattende lovkompleks siden Romerrigets fald. Lovkomplekset afskaffede bl.a. aristokratiets privilegier, påbød jobs alene at blive tildelt på baggrund af ansøgerens evner og gjorde det lovligt for ægtepar at blive skilt. Code Napoléon blev siden adopteret af mange andre lande.

 • Reformerede uddannelsessystemet

  Napoleon gennemførte storstilede skolereformer, som blev grundlaget for vore dages uddannelsessystem i Frankrig og store dele af Europa.

 • Hjalp religiøse minoriteter

  Udover at indføre religionsfrihed var det også Napoleon, som afskaffede de love, der krævede jøder bosat i ghettoer. Han udvidede desuden deres karrieremuligheder og ret til privat ejendom.

 • Skabte egyptologien

  Under Napoleons erobring af Egypten i 1798 medførte han en hærskare af videnskabsfolk, som undersøgte alt fra mumier til templer. Arbejdet endte i et monumentalt bogværk på 24 bind, der blev grundlaget for faget “Egyptologi”. Under ekspeditionen til Egypten fandt hans folk desuden den berømte Rosettasten, der blev nøglen til decifreringen af hieroglyfferne.

Men. Napoleon var ikke kun en stor feltherre og samfundsreformator. Hans krige kostede millioner af menneskeliv, han oprettede en totalitær politistat – og genindførte slaveriet:

© The Elisha Whittelsey Collection, The Elisha Whittelsey Fund, 1959, Metropolitan Museum of Art

Napoleons svinestreger

 • Badede Europa i blod

  Napoleon forførte franskmændene med propaganda og manglede derfor aldrig soldater til sine krige, der menes at have kostet op imod seks millioner mennesker livet – heraf ca. én million franskmænd.

 • Genindførte slaveriet

  Frankrig havde i 1794 frigivet alle slaver, men efter flere oprør genindførte Napoleon i 1802 slaveriet i de franske kolonier. Hans håb var bl.a., at genindførslen af slaveriet ville få de franske bosættere til at vende tilbage til kolonierne, hvor de bedre end de sorte kunne forsvare Frankrigs interesser mod briterne.

 • Slagtede oprørere i kolonierne

  Da Haitis slaver gjorde oprør i 1802, sendte Napoleon en hær, som ifølge historikeren Claude Ribbe forsøgte at udrydde oprørerne for i stedet at importere nye, mere føjelige slaver.

 • Gjorde intet for kønsligestilling

  Napoleon holdt mange af den franske revolutions principper i hævd, men forrådte dem også. Bl.a. genindførte han et system, som gjorde det muligt for de rige at undgå militærtjeneste. Han gjorde desuden intet for at fremme ligestilling mellem kønnene.

 • Opførte sig despotisk

  Under Napoleons styre opstod en næsten totalitær stat, hvor spioner holdt øje med befolkningen, og pressen blev hårdt styret. Alene i Paris faldt antallet af aviser fra over 60 aviser i 1799 til blot fire i 1814.

 • Sendte sin hær i døden

  Trods sine rådgiveres advarsler angreb Napoleon i 1812 Rusland. Hans blinde og i dette tilfælde stærkt overdrevne tiltro til egne evner endte med at koste næsten 500.000 franske soldater livet i en bitter kamp mod sult, kulde og sygdomme.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul