Bridgeman

Derfor tabte Napoleon slaget ved Waterloo

Napoleon anede intet om den nye strategi, hans største rival, Wellington, havde lagt ved Waterloo. Det kostede ham sejren.

Den 18. juni 1815 mødte de militære genier, Napoleon og Wellington, for første og sidste gang hinanden i slaget ved Waterloo i Belgien.

Men den franske kejser havde misset nyheden om den britiske hertugs nyeste strategi og tabte mod sin største rival.

Napoleon vs. Wellington

© Jacques-Louis David/Wikimedia Commons

KANONKONGEN

  • Ringe viden om fjenden
  • Undervurdering af Wellington
  • Elitetropper svigtede

Derfor tabte Napoleon:

Den franske kejser anede intet om Wellingtons nye defensiv. Da hans normale overraskelses- angreb gik i vasken, og kolonne- formationen svigtede, nåede han ikke at vinde, før 40.000 preussiske tropper fik hans sidste håb, elitekorpset, til at flygte.

©️ Jacques-Louis David

© Thomas Lawrence/Wikimedia Commons

FORSVAREREN

  • Dygtig strateg
  • Velforberedt
  • Fik hjælp fra allierede

Derfor vandt Wellington:

Wellington udtænkte nye positioner til sit forsvar og havde luret Napoleon. Han fik desuden hjælp fra næsten 100.000 allierede soldater.

©️ Thomas Lawrence

Wellington havde som den første strateg placeret sine tropper i hældningen bag ved et højdedrag frem for på toppen af bakken.

Overraskelsesangreb snød Napoleon

Positionen snød den gammeldags Napoleon, da han om eftermiddagen beordrede sine tropper til at angribe de allieredes belgiske soldater, for da hans tropper gik til angreb, sprang de hidtil skjulte britiske soldater op på bakketoppen og skød med musketter mod de franske soldater.

De belgiske marker forvandlede sig til et blodbad, og da flere allierede tropper stormede ind senere på aftenen, var Napoleon dømt til at tabe.