Nyt fund: Mussolini skrev brev til fremtiden

I Rom har forskere fundet et brev fra Mussolini, der skulle fortælle fremtidige generationer om fascismens storhedstid.

Den 300 ton tunge obelisk, som Mussolini gemte sit brev under, bærer inskriptionen "MVSSOLINI DVX", der betyder "Lederen Mussolini".

© Wikipedia

I 1932 rejste Mussolini en 36 meter høj obelisk af marmor i sportsarenaen Foro Italico i Rom. Obelisken skulle symbolisere fascismens magt.

Men de færreste vidste, at Mussolini havde gemt et stykke pergament i en metalboks under obelisken: En hemmelig besked, der skulle cementere Mussolini som Italiens frelser over for fremtidens generationer.

Fascistisk propaganda

Pergamentet indeholder 1200 ord og beskriver blandt andet Mussolini som leder. Forskerne har fundet frem til pergamentet gennem kilder fra biblioteker og arkiver i Rom.

Han Lamers fra Humboldt Universitet i Berlin og Catholic Universitet i Leuven, der har været med til at afsløre pergamentet, omtaler teksten som fascistisk propaganda.

"Efter første verdenskrig var Italien på randen af et sammenbrud. Ifølge pergamentet var det Mussolini, der reddede landet ved hjælp af overmenneskelig indsigt og handlekraft," siger han.

Mussolini som ny romersk kejser

Mussolini så sig selv som en ny romersk kejser og var overbevist om, at hans besked kun ville blive læst, hvis obelisken - og dermed også fascismen - faldt. Den skulle sikre, at han aldrig blev glemt, og derfor var det ikke et tilfælde, at han skrev på latin, fortæller Han Lamers.

"Latin dominerede det romerske rige, som fascisterne forsøgte at genskabe. Det var også et sprog, der blev anset som udødeligt og dermed passende til at sende beskeder til fremtiden," siger han.

Alle detaljer om Mussolinis pergament blev for nylig offentliggjort af Bloomsbury Publishing.