Tordenskjold spolerer svenskernes planer
Den svenske flåde kunne ikke have valgt en bedre ankerplads end Dynekilen i det vestlige Sverige til sine forsyningsskibe. Fjorden var smal og fyldt med lumske skær og klipper, og soldater vogtede over indsejlingen fra breddernes høje skråninger.
I fjordens bund lå skibene, lastet med forsyninger og ammunition til erobringen af Norge. Invasionen var allerede indledt af landtropper, som kæmpede for at belejre grænsefæstningen Frederiksten.
Men skibene nåede aldrig frem. Klokken seks om morgenen den 8. juli 1716 sejlede en lille dansk-norsk flåde bestående af to fregatter og fem mindre fartøjer ind i fjorden. Frygtløst trodsede den skær og klipper og styrede lige mod de svenske skibe. I spidsen stod 25-årige Peter Wessel Tordenskjold.
Tordenskjold drømte om havet
Peter Wessel var 13 år, da han i 1704 rejste fra fødebyen Trondhjem i Norge til København, opfyldt af drømme om heltemodige bedrifter på søen. Faderen Jan Wessel var en driftig købmand, men ikke så velstående, at han kunne brødføde Peter og hans 14 søskende. Når børnene blev store, måtte de klare sig selv, og Peter var fast besluttet på at gøre karriere i den danske flåde.
Uden forbindelser ville det ikke blive let, men Peter Wessel gik til sagen med et vovemod, der skulle bringe ham langt og koste ham dyrt: Han gik den lige vej til den enevældige konge over Danmark og Norge, Frederik 4., der en gang om ugen tog mod undersåtter i de kongelige stalde.
Wessel blev ikke straks sikret en plads på Søakademiet, men han gav ikke op og skrev flere breve til kongen, hvor han bad “allerunderdanigst at Eders kongelige Majestæt af høje Naade og Miskundhed ville allernaadigst forunde og hjælpe mig at blive Kadet”, og i januar 1709 fik han en plads.