Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Krig - Store krigsprofiler

Var Jeanne d’Arc virkelig?

Levede Jeanne d'Arc virkelig, eller er hun fri fantasi?

Jeanne d'Arc var en historisk person. Den berømte jomfrukriger nævnes i samtidige kilder, og indholdet af hendes breve til den franske og den engelske konge er bevarede.

“Giv tilbage til jomfruen, der er udsending for Himlens konge, nøglerne til alle de gode byer, I tog og krænkede i Frankrig”, skriver hun fx til den engelske konge i 1429. Jeanne voksede op i en fransk bondefamilie under 100-årskrigen mellem England og Frankrig. Hun var dybt religiøs, og i en alder af blot 17 år lykkedes det hende at få audiens ved det franske hof.

Her overbeviste Jeanne kronprins Karl om, at hun var udvalgt af Gud til at befri Nordfrankrig fra engelsk besættelse. I 1429 slog Jeanne d'Arc englænderne og deres franske allierede – hertugdømmet Burgund – i en række slag. Året efter blev hun taget til fange af burgunderne, som dømte hende til døden for kætteri og for at have båret mandsdragt. 19 år gammel blev hun brændt levende på bålet.

Læs også:

Store krigsprofiler

Jeanne d'Arc: Jomfruridderen vækkede Frankrigs kampgejst

19 minutter
Middelalderen

Spørgekassen: Fandtes kvindelige riddere i middelalderen?

3 minutter
Store krigsprofiler

Top 10: De bedste hærførere

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul