The Yorck Project & Marc Beech
Napoleon Hitler

Var Napoleon lige så slem som Hitler?

Ifølge instruktøren bag en ny storfilm om Napoleon Bonaparte var den franske nationalhelt lige så brutal og diktatorisk som Hitler. Men historikerne er langt fra enige.

“Jeg sammenligner ham med Alexander den Store, Adolf Hitler og Stalin. Hør, han har en masse dårligt lort under sit bælte.”

Sådan faldt ordene, da den britiske filminstruktør Ridley Scott forud for premieren på sin storfilm Napoleon fortalte om sit syn på den franske hærfører til filmmagasinet Empire.

Sammenligningen med især Hitler satte nærmest ild til Frankrig, hvor Napoleon stadig bliver betragtet som en nationalhelt.

Sammenligningen er da heller ikke taget helt ud af den blå luft. Napoleons store succes på slagmarken gjorde ham til et forbillede hos bl.a. Adolf Hitler, og i årenes løb har flere bøger forsøgt at sidestille de to mænd.

I 2005 udkom fx bogen “Napoleon's Crimes: A Blueprint for Hitler” af den franske forfatter Claude Ribbe. Han argumenterede for, at Napoleon havde beordret op mod 100.000 slaver dræbt på Haiti efter voldsomme slaveoprør. Ribbe skriver også, at Napoleons tropper brændte svovl for at skabe dødbringende svovldioxid-gas, som de dræbte slaver med efter at have spærret dem inde i lastrummene på deres skibe – og dermed altså skabte de første gaskamre.

Bogen skabte ramaskrig i Frankrig og blev stærkt kritiseret af adskillige historikere for at have så få kilder, at der “ikke er tale om en historiebog”.

Napoleon og Hitler, russisk propaganda

Russerne var nogle af de første, der lavede sammenligningen. På denne propagandaplakat fra 1941 står: “Napoleon blev slået, det samme vil ske for den arrogante Hitler”.

© Kukryniksy

Historiker: Napoleon var ikke skyldig i folkedrab

Generelt er historikerne enige om, at det er en grov forsimpling af historien at sammeligne Napeloen med Hitler.

For mens Napoleon ganske vist var brutal og ubarmhjertig, levede de fleste almindelige mennesker i nogenlunde fred under hans styre.

Napoleon havde mange fejl og var et afskyeligt individ, men den raceideologi, som understøttede naziregimet, var der simpelthen ikke. Napoleon er ikke skyldig i folkedrab, deltog ikke i store udrensninger, og antallet af politiske fanger i hans regeringstid er begrænset. At sammenligne ham med Hitler eller Stalin er historisk nonsens”, fortæller historiker Charles Esdaile fra University of Liverpool, der har skrevet flere bøger om Napoleon, til det britiske medie BBC.