Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pope Francis Delivers Urbi Et Orbi Message

Vagtkorps gav sit liv for paven

Siden 1506 har den siddende pave haft sin helt egen bodyguard bestående af ugifte lejesoldater af højeste moral hentet i Schweiz. Og de har forlængst bevist deres værd!

Getty Images

I middelalderen tjente fattige schweiziske bønder gode penge som lejetropper i Europas krige.

De var kendte for aldrig at vige for en fjende, og derfor fik Frankrigs konge i 1490 en personlig schweizergarde.

Andre tog idéen op.

Pave Julius 2. hyrede en garde kaldet “den frie kirkes beskyttere”, og den 22. januar 1506 marcherede de første 150 schweiziske lejetropper gennem Roms Popoloport.

Den dag opstod Guardia Svizzera Pontificia – Pavens schweizergarde.

Uniform

Den spraglede dragt består af 154 sammensyede tøjstrimler og var højeste mode blandt 1500-tallets talrige lejetropper. Fx var også tyske landsknægte kendte for at klæde sig særdeles spraglet.

The Picture Art Collection/Imageselect/Shutterstock

Rustning

Ved højtider, og når nye soldater aflægger ed, er schweizergarderne iført brystpanser. Enkelte af dem er de originale fra 1600-tallet. Andre er replikaer fremstillet inden for de seneste 100 år.

Hellebard

Garderne er bevæbnet med en ca. 2 m lang hellebard. I 1500-tallet blev den lange spids brugt til at stikke med, øksehovedet til at slå med og hagen (bagpå) til at trække fjendens ryttere ned af hesten med.

Baret

Til daglig bærer garderne en stor, blød baret, men ved festlige lejligheder ifører de sig morionhjelme fra 1500-tallet. De er pyntet med farvede strudsefjer.

Tyske landsknægte slagtede 147 gardere

Under renæssancens italienske borgerkrig blev Vatikanet angrebet af flere tusind tyske landsknægte.

Den 6. maj 1527 kom det til kampe mellem Schweizergarden og en overtallig styrke landsknægte.

På kirkegården Campo Santo Teutonico blev blodige nærkampe med hellebarder udkæmpet, og 147 schweizergardere mistede livet, mens de resterende 42 mand i ly af deres kollegers heroiske indsats eskorterede paven i sikkerhed på fæstningen Engelsborg.

Del saqueo de Roma

Mens paven flygtede, blev Rom plyndret af lejetropper, der ikke havde fået den lovede sold.

© The Picture Art Collection / Imageselect

Kun schweizere optages i garden

Kravene til en schweizergarder er få og enkle. Alligevel har det i de senere år knebet med tilgangen til det pavelige vagtkorps.

Det skyldes formentlig, at garderne binder sig for mindst 26 måneder, og at lønnen er beskedne 1.300 euro om måneden plus gratis kost og logi.

Dertil kommer fire ufravigelige krav:

 • © Shutterstock

  Troende katolik

  Kun mandlige katolikker med schweizisk pas kan blive gardere. Rekrutterne skal desuden have aftjent deres værnepligt i Schweiz.

 • © Shutterstock

  Anbefalet af præst

  Kun ulastelige personer med en høj moral kan optages i garden. Præsten i ansøgerens hjemsogn skal skriftligt anbefale kandidaten.

 • © Shutterstock

  Ungdom og højde

  Ved optagelsen skal ansøgerne være mindst 19 år og højst 30 år gamle samt have kørekort. De skal minimum være 174 cm høje.

 • © Shutterstock

  Kun ungkarle

  Rekrutterne skal være ugifte, når de træder ind i korpset. Først efter fem års tjeneste og tidligst i en alder af 25 år kan medlemmer af garden gifte sig.

Vidste du, at...

 • garden er et af verdens ældste endnu eksisterende militærkorps?
 • paven har flere vagter? Siden 1816 har den katolske kirkes overhoved også rådet over et gendarmeri på 130 mand. De bærer i dag moderne politiuniformer.
 • gardere skal tie? Gardere med hellebard er på æresvagt og skal være tavse. En garder, der står med foldede hænder, er åben for henvendelser fra turister.
 • Rom griner af dem? Ligesom vores historier om molboer og aarhusianere elsker romerne at gøre grin med pavens garde. “Kun en stensøjle er lige så tykhovedet som en schweizergarder”, lyder en romersk talemåde.
 • hjelme af plastik siden januar 2019 har erstattet de gamle metalhjelme? Den nye hjelm printes ud på en 3-d-printer, har ventilationshuller og vejer kun 513 gram.
 • garden er kriseramt? I 2017 blev 40 nye rekrutter hvervet, men sidste år lykkedes det kun at skaffe 17 nye vagter. Som noget nyt forsøger Vatikanet nu at hverve rekrutter på YouTube.
 • en mordsag rystede Rom i 1998? Gardens kommandant og hans hustru blev fundet skudt. Vatikanets egen efterforskning afslørede, at gerningsmanden var en garder, der efterfølgende begik selvmord. Hans motiv er ukendt.
 • korpset består af 135 mand i dag? De bevogter indgange og sørger for ro og orden, når paven prædiker.

Læs også:

Revolution

Hvor mange blev henrettet under Terrorregimet?

2 minutter
2. verdenskrig

Den brændende by viser piloterne vej

1 minut
2. verdenskrig

Eva Brauns farvefilm viser parret sammen

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul