US ARMY PUBLIC AFFAIRS & CC BY 2.0
Amerikansk helikopterpilot med hædersmedalje

Helikopterpilot fra Vietnamkrigen modtager Medal of Honor

Som premierløjtnant i den amerikanske hær var Larry Taylor vant til at følge ordrer. Men da han den 18. juni 1968 fik besked om at overlade sine soldater til fjendens nåde, gjorde han en undtagelse.

Om aftenen den 18. juni 1968 fik helikopterpiloten Larry Taylor ordre til at gå i luften. Han skulle redde fire soldater, som var omringet af nordvietnamesiske fjender udenfor Saigon, det nuværende Ho Chi Min.

Da togtet viste sig at være noget nær en selvmordsmission, beordrede Taylors overordnede ham imidlertid til at vende om.

Men Taylor nægtede. “Jeg henter mine mænd ud”, lød hans svar.

Nu – 55 år senere – hædres han for sit mod med USA’s højeste militære udmærkelse, The Medal of Honor.

Hændelsen fandt sted under én af Vietnam-krigens mest dramatiske faser, blot få dage efter afslutningen på den såkaldte Tet-offensiv, et blodigt slag, der kostede 1.536 amerikanere livet.

Amerikanske og sydvietnamesiske styrker havde med store omkostninger forhindret Saigon i at falde i nordvietnamesernes hænder, men nu havde omkring 100 fjendtlige soldater omringet fire amerikanske soldater udenfor byen.

Udmærkelsen er for de få

Fra helikopteren beskød Taylor fjenden, men snart var han ved at løbe tør for både ammunition og brændstof.

Han fik derfor over radioen ordre til at vende om. Men Taylor, som dengang havde rang af premierløjtnant, nægtede at følge ordren.

I stedet landede han under heftig beskydning helikopteren og undsatte mændene.

Gammel amerikansk soldat og dame

Taylor opnåede rang af kaptajn og blev dekoreret mindst 50 gange, før han i 1971 forlod militæret.

© Taylor Family

Da fartøjet ikke havde plads til passagerer, måtte de fire soldater klamre sig til helikopterens raketpods og landingsmeder, indtil Taylor kunne lande et sikkert sted.

En af de reddede soldater, Dave Hill, indstillede senere Taylor til the Medal of Honor.

Den 5. september overrakte USA’s præsident Joe Biden medaljen til den nu 81-årige Taylor ved en ceremoni i Det Hvide Hus, skriver den amerikanske hærs nyhedstjeneste.

Kun 3.515 ud af de ca. 40 mio, som siden Borgerkrigen i 1860’erne har gjort tjeneste i USA’s væbnede styrker, er indtil videre blevet tildelt medaljen.

Se Larry Taylor modtage Medal of Honor: