Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad var USA's tabstal i Vietnam?

USA sendte de første tropper til Vietnam i 1965 og trak de sidste ud i 1973 efter et forsmædeligt nederlag, hvor de amerikanske styrker talmæssigt toppede i 1969 med en halv million soldater.

Paul Schutzer/Getty Images

Ifølge tal fra USA’s forsvarsministerium mistede 58.220 amerikanere livet under vietnamkrigen.

Konflikten, der varede fra 1955 til 1975, var en borgerkrig mellem kommunister og anti-kommunister i Vietnam, men udviklede sig til en stedfortræderkrig med USA og Sydvietnam på den ene side og Sovjetunionen, Kina og Nordvietnam på den anden.

Militærrådgivere fra USA havde været i Vietnam siden krigens start, men i 1965 blev soldater sendt ind efter et angiveligt angreb på et amerikansk skib.

I 1969 var hele 550.000 soldater udstationeret i Vietnam, men trods overlegen militærteknologi og luftvåben kunne USA ikke besegle sejren.

Så mange amerikanere blev dræbt i Vietnam

  • 1965

    USA sender et stort antal tropper til Vietnam.

  • 1968

    Næsten 17.000 amerikanske soldater mister livet.

  • 1973

    USA’s tropper bliver trukket ud.

© Kilde: Pentagon

I Vietnam mødte de unge amerikanere en kamphærdet, dedikeret og fleksibel fjende, der kendte terrænet og havde stor strategisk viden.

USA’s taktik var typisk at sende en fortrop ud for at finde fjenden, hvorefter helikoptere ville bringe flere soldater til slagmarken.

Viet Cong angreb dog ofte fortropperne og forsvandt, før forstærkningerne nåede frem.

Officielle vietnamesiske tal fastslår, at 1,1 mio. nordvietnamesiske krigere og 2 mio. civile døde under krigen. Ifølge USA’s militær døde op mod 250.000 sydvietnamesere.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul