Hvad var USA's tabstal i Vietnam?

USA sendte de første tropper til Vietnam i 1965 og trak de sidste ud i 1973 efter et forsmædeligt nederlag, hvor de amerikanske styrker talmæssigt toppede i 1969 med en halv million soldater.

USA sendte de første tropper til Vietnam i 1965 og trak de sidste ud i 1973 efter et forsmædeligt nederlag, hvor de amerikanske styrker talmæssigt toppede i 1969 med en halv million soldater.

Paul Schutzer/Getty Images

50 år siden: USA fik fred

Efter i årevis at have eskaleret konflikten med flere tropper og mere militært isenkram i 1960’erne, begyndte USA i starten af 1970’erne at reducere antallet af tropper i Vietnam. Folkestemningen i USA var vendt, og krigen blev i stigende grad anset som umulig at vinde.

Præsident Nixon og udenrigsminister Kissinger indledte hemmelige forhandlinger med Nordvietnam og pressede også deres allierede i Sydvietnam til forhandlingsbordet.

Den 27. januar 1973 underskrev parterne en fredsaftale i Paris: Der blev indgået en landsdækkende våbenhvile, alle krigsfanger skulle løslades, og USA forpligtede sig til at forlade Vietnam indenfor to måneder.

Den sidste amerikanske kampsoldat sagde farvel den 29. marts 1973, men våbenhvilen i landet holdt ikke. I 1975 indtog Nordvietnam Saigon og vandt krigen.

Ifølge tal fra USA’s forsvarsministerium mistede 58.220 amerikanere livet under vietnamkrigen.

Konflikten, der varede fra 1955 til 1975, var en borgerkrig mellem kommunister og anti-kommunister i Vietnam, men udviklede sig til en stedfortræderkrig med USA og Sydvietnam på den ene side og Sovjetunionen, Kina og Nordvietnam på den anden.

Militærrådgivere fra USA havde været i Vietnam siden krigens start, men i 1965 blev soldater sendt ind efter et angiveligt angreb på et amerikansk skib.

I 1969 var hele 550.000 soldater udstationeret i Vietnam, men trods overlegen militærteknologi og luftvåben kunne USA ikke besegle sejren.

© Kilde: Pentagon

Så mange amerikanere blev dræbt i Vietnam

1965

USA sender et stort antal tropper til Vietnam.

1968

Næsten 17.000 amerikanske soldater mister livet.

1973

USA’s tropper bliver trukket ud.

I Vietnam mødte de unge amerikanere en kamphærdet, dedikeret og fleksibel fjende, der kendte terrænet og havde stor strategisk viden.

USA’s taktik var typisk at sende en fortrop ud for at finde fjenden, hvorefter helikoptere ville bringe flere soldater til slagmarken.

Viet Cong angreb dog ofte fortropperne og forsvandt, før forstærkningerne nåede frem.

Officielle vietnamesiske tal fastslår, at 1,1 mio. nordvietnamesiske krigere og 2 mio. civile døde under krigen. Ifølge USA’s militær døde op mod 250.000 sydvietnamesere.