Nick Ut/AP
Napalmpige

Hvor er “napalm-pigen” i dag?

Hendes liv blev ændret for altid en juni-dag i 1972, da Phan Thi Kim Phuc blev et af Vietnamkrigens mest berømte ofre. Siden har hun viet sit liv til krigsramte børn.

Phan Thi Kim Phuc var blot ni år gammel, da hendes spinkle krop og rædselsplagede ansigt blev symbolet på Vietnamkrigens brutalitet. Den 8. juni 1972 befandt Kim Phuc sig sammen med sin familie i en lille landsby, da sydvietnamesiske fly smed napalmbomber over byen.

Området var tidligere blevet besat af nordvietnamesiske styrker, og tilsyneladende forvekslede det sydvietnamesiske luftvåben de civile med fjendtlige tropper og indledte et angreb.

Napalmbomberne dræbte flere civile, mens Kim Phuc fik tredjegradsforbrændinger på kroppen.

Lægerne: Hun overlever ikke

Det rædselsfulde øjeblik blev fanget af fotografen Nick Ut og allerede dagen efter trykt på forsiden af New York Times. Efter at have taget det berømte billede bragte Ut de sårede børn til et hospital i Saigon, hvor lægerne vurderede, at Kim Phuc ikke ville overleve skaderne.

Efter 17 operationer og 14 måneder på sygehuset kunne Kim Phuc omsider modbevise lægerne og komme hjem igen – dog til et liv i så store smerter, at hun flere gange overvejede selvmord.

Napalmpige

Kim Phuc var blot ni år, da hun oplevede Vietnamkrigens rædsler på egen krop.

© Nick Ut/AP

Har viet sit liv til krigsbørn

Under en mellemlanding på vej til Moskva i 1991 søgte Kim Phuc om asyl i Canada – og hun fik lov til at blive i landet. Lige siden har hun boet i Canada, hvor hun har grundlagt en organisation, som bl.a. tilbyder medicinsk og psykologisk hjælp til børn fra krigsområder.

Hun har modtaget flere priser, er blevet udnævnt til goodwill-ambassadør for UNESCO og har vundet den prestigefyldte Dresden-fredspris for sit arbejde for krigsbørn.

I juni 2022 – 50 år efter angrebet med napalmbomber – modtog Kim Phuc sin seneste laserbehandling hos en specialist i brandsår.