10 makabre massakrer
I 1637 blev mere end 400 mænd, kvinder og børn af Pequot-stammen dræbt af en gruppe englændere. Læs om 10 historiske massakrer, som har det til fælles, at uskyldige befolkninger betalte en blodige pris.

Pequot-krigen mellem englænderne og Pequot-stammen varede i fire år og resulterede i, at Pequot-stammen næsten blev udslettet.
En massakre forstås som et vilkårligt og brutalt drab på mennesker, og den slags byder historien på mange eksempler på. I visse tilfælde har massakren tjent et formål, i andre har det været formålsløs blodsudgydelse, og i alle tilfælde har en uskyldig civilbefolkning betalt den blodige pris.
Men ordet massakre har også været misbrugt, for grænsen mellem massakre og historiens andre brutaliteter er somme tider hårfin.
1. Romernes krig mod overtroen
År 60
I forbindelse med den romerske erobring af England i år 60-61 besluttede hærføreren Gaius Suetonius Paulinus at slå hårdt ned på de keltiske præster, druiderne, for at få bugt med, hvad han betegnede som lokal overtro.
Et stort antal druider havde søgt tilflugt på Isle of Anglesey ud for det nordlige Wales. Da de romerske legionærer ankom til øen blev de forskrækkede over at se druiderne stå helt stille med løftede arme, men ifølge historikeren Tacitus tog romerne sig sammen ”for ikke at tabe modet overfor en flok vanvittige kvinder,” og nedslagtede dem alle sammen.
Massakren førte til spredt modstand landet over, men den regnes også som afslutningen på druidernes æra i oldtidens England.
2. Usædvanlig antisemitisme
1066
Berberkongen Badis al Muzaffar stolede på den jødiske Josef ibn Naghrela, som han havde udnævnt til visir af Grenada.
Men de lokale arabere var utilfredse med Josef ibn Naghrelas arrogance og brutalitet, og den 30. december 1066 gik de amok. De korsfæstede visiren og gik til angreb på byens jødiske befolkning. Antallet af ofre er ukendt, men vurderes at være omkring 4.000.
Historikere som Bernard Lewis kalder Grenada-massakren en pogrom, men fremhæver den også som et usædvanligt tilfælde af anti-jødiske optøjer i arabisk historie.
3. Oprør mod mor kostede 60.000 menneskeliv
1182
Da den byzantinske kejser Manuel 1. døde i 1180 så hans enkekejserinde Xene stort på sit løfte om at gå i kloster. I stedet sørgede hun for at give magten til en fætter til hendes søn, som var den egentlige tronarving, den mindreårige Alexius Komnenus.
Men en kreds omkring Alexius startede et oprør mod det nye styre, og da oprørerne i 1182 rykkede ind i hovedstaden Konstantinopel slap de folkets vrede på byens latinere løs. Det var de velhavende og forhadte italienske købmandsfamilier, der havde støttet Xene.
Det lykkedes nogle få at flygte, mens omkring 60.000 blev ofre for massakren og omkring 4.000 overlevende blev solgt som slaver.
Alexius blev kejser (indtil han blev stranguleret af en fjende i 1183), men latinermassakren udløste en serie krige mod vesten, der gjorde ende på Det byzantinske Riges tid som stormagt.