Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 historiske tricks: Sådan stopper du indbrudstyven

Den første elektroniske alarmklokke blev opfundet i 1853, men før den industrielle revolution skulle der mere opfindsomme midler i brug for at spænde ben for indbrudstyvene.

Wikimedia og Shutterstock

Nummer 1: Forbandelser og giftfælder

Det var både med livet og efterlivet som indsats, når man brød ind i Faraoernes gravsteder i oldtidens Egypten.

Inskriptioner med forbandelser om evige pinsler efter døden prydede flere af gravkamrene. Og i sjældne tilfælde skulle gravrøverne også undgå skjulte huller i jorden og snige sig uden om giftindsmurte vægge.

Forhindringerne havde dog sjældent den ønskede effekt.

Gravene blev (og bliver stadig) røvet i ét væk. Og som man kan læse i flere tilståelsesbreve fra dømte gravrøvere, blev vagterne bestukket med det selvsamme guld fra gravene, de var hyret til at beskytte.

Få et topmoderne overvågningskamera + 2 numre af HISTORIE til 99 kr. plus porto

Nummer 2: Dobbeltmure og dødshuller

Massive dobbeltmure, gigantiske gitterporte og tårne bevæbnet til tænderne. Få bygningsværker i historien har skreget “Bliv væk!” så højt og tydeligt som de borge, der blev opført i middelalderen.

Og hvis den angribende part alligevel på mirakuløs vis lykkedes med at gennembryde porten til hovedindgangen, var den videre færd yderst farefuld.

De blev nemlig ofte ledt videre af en snørklet gang, som havde skjulte huller i loftet – meurtrières, eller "dødshuller".

Herfra kunne borgens forsvarere overdynge fjenden med alt fra sten, pile og kogende vand til varm tjære og olie.

Sådan ser et såkaldt "murder hole" ud på Bodiam Castle i England.

© Wikimedia

Nummer 3: Gæs!

I år 390 f.Kr. forsøgte gallerne at indtage Roms hellige tempel Capitol. Romernes vagthunde var blevet pascificeret med kødlunser, men fjenden havde overset én ting. En flok skræppende gæs nær templet.

Gæs er meget territoriale og advarer mod ubudne gæster med en larm, der kan få selv en bidsk bulldog til at lyde som en forkølet puddelhund.

Da gallerne trådte ind på gæssenes enemærker, skræppede de op, og romerne afværgede angrebet. Siden brugte den rige overklasse i Rom gæs til at vogte deres boliger.

Og i nyere tid har den højlydte fugl bl.a. holdt vagt for det amerikanske militær i Vesttyskland under den kolde krig i 1980’erne.

Gæs er også i nyere tid blevet brugt som vagtværn. Blandt andet til at vogte whisky-destillerier i Skotland.

© Shutterstock

Vælg et overvågningskamera fremfor skræppende gæs – få 2 numre af HISTORIE og et overvågningskamera for 99 kr. + porto

Nummer 4: Knirkende gulvbrædder

For de fleste mennesker er knirkende gulve omtrent lige så nyttige som skimmelsvamp og vand i kælderen. Det gjaldt dog ikke for overklassen i 1700-tallets Japan.

Her kunne de knirkende gulve betyde forskellen på liv og død.

Ved bevidst at lægge brædderne i gulvet løst, “sang” gulvbræddernes knirken om indbrudstyve og lejemorderes ankomst. En egenskab, der gav det særlige design navnet ‘nattergalgulve”.

Et af de mest berømte eksempler finder man i kejserslottet Nijo Castle i byen Koyoto. Her patruljerede vagter slottet i helt faste mønstre, så gulvet afgav de samme knirkelyde hver gang.

Afveg gulvenes knirken fra normalen, var det med andre ord tegn på ubudne gæster.

Nummer 5: Trusler fra penisgud

I Det Gamle Rom kunne få ting få indbrudstyvene til at tage benene på nakken som synet af den falliske gud Priapus – en lille skabning udstyret med et lem på størrelse med en gladiators overarm. Den prydede romernes haver i form af træfigurer.

Ifølge romersk overtro ville Priapus forbande alle tyve, som trængte ind på den private grund – enten ved at gøre indbrudstyvene impotente eller ved at voldtage dem.

Sidstnævnte straf havde dog ikke altid den ønskede præventive effekt. Flere romere begik angiveligt udelukkende indbrud for at få den guddommelige voldtægt med som sidegevinst.

Mange romere havde til skræk og advarsel en figur af Priapus stående i haven.

© Wikimedia

Det er heldigvis blevet meget nemmere...

Har du ikke lige mod på at installere knirkende gulve, dødshuller og en penisgud i dit hjem, så kan mindre heldigvis også gøre det.

Lige nu kan vi nemlig tilbyde dig et smart overvågningskamera, så du i ro og mag kan nyde godt af flere underfundige historiske anekdoter.

Du får 2 numre af HISTORIE og dette overvågningskamera til KUN 99 kr. + porto

Læs også:

Kriminalitet

Stockholmsyndromet: Gidsler beskyttede svenske storforbrydere

22 minutter
Italy / Sicily: Trial against members of the Mafia in Palermo
Kriminalitet

Mussolinis jernnæve knuste mafiaen

17 minutter
Kriminalitet

Advokat trak pistol i retten

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul