5 romaner, der inspirerede til mord

Igennem tiden har flere fiktive romaner inspireret sine læsere til at begå voldsomme forbrydelser - endda mord. Her er fem af de mest uhyggelige eksempler.

© Shutterstock & Wikipedia

Amok (Rage), Stephen King, 1977

PLOT: Efter at have overfaldet sin kemilærer bliver Charlie Decker smidt ud af gymnasiet. I raseri skyder han sin matematiklærer og tager sin klasse som gidsler. Under dramaet vinder han sine klassekammeraters sympati, og efter at politiet har stormet klasselokalet og pågrebet Charlie Decker, bliver han erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket og er dermed uskyldig.

VIRKELIG FORBRYDELSE: Flere amerikanske skoleskyderier fulgte i kølvandet på udgivelsen af Amok. Da den 14-årige Michael Carneal skød og dræbte flere af sine kammerater på Heath High School i Kentucky i 1997, besluttede forfatteren Stephen King, at der ikke skulle trykkes flere udgaver af bogen.

Stephen King skrev bogen "Amok" i 1977.

© Wikipedia, Collin's Crime Club, Dell Books/Randomhouse & Veryfinebooks.com

Offer for en samler (The Collector), John Fowles, 1963

PLOT: Fredrick Clegg er kontormand på det lokale rådhus. Han lider af Aspergers syndrom og samler på sommerfugle i sin fritid. Da han vinder en masse penge og dermed får mulighed for at leve det liv, han altid har drømt om, beslutter han at gøre sin drømmekvinde Miranda til en del af samlingen. Han kidnapper hende og holder hende fanget, indtil hun bliver syg og dør.

VIRKELIG FORBRYDELSE: I 1980’erne torturerede og myrdede Leonard Lake og Charles Ng i fællesskab mindst 11 kvinder. Bedrifterne kaldte de Operation Miranda, og Charles Ng fortalte efterfølgende, at de havde gennemført forbrydelserne efter at have læst John Fowles roman.

Forbandede ungdom (The Catcher in the Rye), J.D. Salinger, 1951

PLOT: 17-årige Holden Caulfield kommer fra en privilegeret baggrund, men han kan ikke finde ud af at gå i skole. Han har svært ved at leve op til sine forældres forventninger, og han synes ikke, han passer ind i de voksnes verden. Da han endnu en gang står til udsmidning fra en fornem kostskole, vender han hjem til New York, hvor han får et nervøst sammenbrud og bliver indlagt på hospitalet.

VIRKELIG FORBRYDELSE: D. 8. december 1980 skød og dræbte Marc David Chapmann musikeren John Lennon. Han havde et eksemplar af Forbandede ungdom på sig, da han blev arresteret. Senere udtalte han, at han identificerede sig stærkt med romanens sindsforvirrede hovedperson.

Den gustne hest (The Pale Horse), Agatha Christie, 1961

PLOT: Mordvåbnet i Den gustne hest er thallium – et giftigt tungmetal, der kan forårsage hallucinationer og følelsesløshed, og som i den rette dosis er dødeligt. Stoffet bliver brugt af en gruppe lejemordere, som påstår, at de kan påkalde døden med deres overnaturlige kræfter. Thallium blev opdaget i 1861, men blev først kendt i den brede offentlighed 100 år senere med udgivelsen af Agatha Christies kriminalroman.

VIRKELIG FORBRYDELSE: “Har Christie bogstaveligt talt skabt et monster?” spurgte avisen Daily Mail i 1972. Det skete, da den 25-årige Daniel Young blev dømt for tre mord og endnu flere mordforsøg på venner og familie med thallium, som var foregået nøjagtigt som i Den gustne hest.

Agatha Christie skrev "Den gustne hest" i 1961.

© Wikipedia, Collin's Crime Club, Dell Books/Randomhouse & Veryfinebooks.com

A Clockwork Orange (A Clockwork Orange), Anthony Burgess, 1962

PLOT: I en ikke nærmere defineret fremtid bruger Alex og hans venner alle deres aftener på at overfalde folk for sjov. En dag går de for langt, og et af Alex’ ofre dør. Alex kommer i fængsel og for at komme ud igen, må han lære at afstå fra at bruge vold. Som forsvarsløs bliver han selv offer for sine tidligere ofre.

VIRKELIG FORBRYDELSE: Romanens meget eksplicitte voldsscener chokerede læserne, da bogen udkom, og scenerne blev taget med, da bogen blev filmatiseret i 1971. Efterfølgende blev så mange voldsomme overfald kædet sammen med A Clockwork Orange, at filmen blev taget af plakaterne i England.