Gennem historien har mange nationer anvendt fængselsøer til at holde hærdede kriminelle og politiske modstandere fra samfundet, og fordelene ved øerne var indlysende.
Naturlige forhindringer som øernes isolerede beliggenhed, stærke strømme og hajfyldte farvande, gjorde det næsten umuligt at flygte, og på fjerne øer blev samfundets fjender hverken set eller hørt. Hårdt strafarbejde, elendig kost, sygdom og korporlig afstraffelse gjorde, at døden ofte var en befrielse for fængselsøernes fanger.
Bliv endnu klogere på historiens 7 mest berygtede fængselsøer her.

Fængslet var oprindeligt bygget til at forsvare Marseille mod angreb fra havet.
1. Château d’If: Betalte for dagslys
Château d’If ud for Marseille var gennem flere århundreder indbegrebet af en fængselsø. De stejle klipper og stærke havstrømme blev udødeliggjort af den franske forfatter Alexandre Dumas i bogen om greven af Monte Cristo.
I fængslet var der stor forskel på behandlingen af fangerne. Fattigfolk blev placeret i mørke, fugtige fangehuller, mens rige fanger fik celler med vinduer, toilet og ildsted – mod betaling, naturligvis.
Fanger kunne ende på Château d’If af bizarre årsager. En mand fik seks års fængsel for ikke at tage sin hat af i kong Ludvig 14.s nærvær. I årene efter de franske religionskrige (1562-98) blev mindst 3500 franske protestanter fængslet på Château d’If. Fængslet lukkede i slutningen af 1800-tallet.
2. Robben Island: Nelson Mandelas andet hjem
Den lille ø Robben Island ud for Cape Town i Sydafrika har været brugt til at isolere folk siden slutningen af 1600-tallet.
Typisk var det dømte fanger, men myndighederne anbragte også sindssyge og spedalske blev på øen. Fængslets storhedstid var under apartheidregimet, hvor styrets modstandere henslæbte deres liv på Robben Island og blev tvunget til hårdt arbejde i øens kalkstensbrud.
Alle øens fanger var sorte, og alle fangevogtere hvide. De indsatte fik jævnligt tæv, og da reglerne var mest strikse, måtte de kun modtage post hver sjette måned. Nelson Mandela var den mest berømte fange i fængslet, som blev lukket i 1991 efter apartheids afskaffelse.

Fangerne var uforberedte på de rædsler, der ventede på Djævleøen.
3. Djævleøen: Tusinder af fanger døde på Djævleøen
Djævleøen ud for Fransk Guyana åbnede i 1852 og blev hurtigt et af verdens mest frygtede fængsler.
Mere end halvdelen af øens 80.000 fanger vendte aldrig hjem til Frankrig, men døde af sygdomme som malaria, tyfus og dysenteri.
Djævleøen blev gjort berømt af franskmanden Henri Charrière, da han skrev bogen Papillon om sine oplevelser på øen. Straffekolonien lukkede i 1952.
4. Skt. Helena: Verdens mest afsides fængsel
Med 2000 km til nærmeste fastland (Afrika) var Skt. Helena det ideelle sted for briterne at gemme Napoleon af vejen efter hans nederlag ved Waterloo.
Efter hans flugt fra middelhavsøen Elba i foråret 1815 tog briterne ingen chancer, da de i efteråret 1815 satte Napoleon i land på den stormomsuste klippeø Skt. Helena.
For at undgå endnu et flugtforsøg bevogtede 820 soldater eks-kejseren i døgndrift, mens flådefartøjer patruljerede om øen.

Alcatraz har tidligere også lagt jord til et fort og et militærfængsel for ulydige soldater.
5. Alcatraz: Ingen overlevede flugten
I bugten ud for San Francisco ligger verdens mest berømte fængselsø, Alcatraz – også kendt som “The Rock”. I de 29 år fængslet blev brugt, var der 14 flugtforsøg, men officielt lykkedes det ingen at flygte. Tre savnes stadig, men menes at være druknet under den 2,5 km lange svømmetur til fastlandet.
Alcatraz' mest berømte fange var gangsterbossen Al Capone, som sad i Alcatraz fra 1934-39, mens bankrøveren Alvin “Creepy” Karpis med næsten 26 år har rekorden for længste ophold på øen.
6. Koh Tarutao: Fangevogterne blev pirater
I 1930’erne åbnede Thailand et fængsel på den afsides ø Koh Tarutao, Da forsyningerne af mad og medicin fra fastlandet svigtede under 2. verdenskrig, slog fanger og fangevogtere sig i fællesskab på pirateri for at overleve.
Sammen plyndrede de handelsskibe, slog besætningerne ihjel og solgte tyvekosterne på det sorte marked. Efter krigen lykkedes det 300 britiske soldater at nedkæmpe piraterne, og i 1949 lukkede fængsels-øen endeligt.

Politiske fanger blev udsat for tortur og holdt fastlænket i bure.
7. Côn so’n: USA afslørede rædslerne
Franske koloniherrer indrettede i 1861 et fængsel på øen Côn so'n for politiske fanger. I 1954 overtog det sydvietnamesiske styre kontrollen med fængslet.
Da en delegation fra den amerikanske kongres besøgte fængslet under Vietnamkrigen i 1970, så de fanger med afhuggede fingre, åbent kraniebrud og store sår.
Life Magazine bragte billeder fra stedet, som styrkede den amerikanske modstand mod krigen. Fængslet blev lukket i 1975 ved krigens afslutning.