Frédéric Batier/X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/ARD Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland

Babylon Berlin underspiller krimi-geniets rolle

Mød virkelighedens Gereon Rath. 130 kg tysk effektivitet, der i 1920’erne gav Berlins mordere søvnløse nætter.

Ernst Gennat var den absolut dygtigste og berømteste kriminalbetjent i 1920’ernes Berlin. Men i TV-serien Babylon Berlin, der bygger på Volker Kutschers romaner, stjæler den fiktive karakter Gereon Rath billedet.

I seriens første sæson, der foregår i 1929, optræder Gennat slet ikke, og i de næste sæsoner er hans medvirken sporadisk – til gengæld portrætterer serien ham rimelig autentisk.

Gennat i serien: Berlins “Kriminal-Buddha”, som kollegerne kaldte ham, revolutionerede sikringen af spor på gerningsstedet.

© Frédéric Batier/X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/ARD Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland

Skuespilleren Udo Samel besidder Gennats kropslige dimensioner, og ligesom virkelighedens drabschef nyder han ofte en cigar og spiser flødekager.

Sæson 3 giver et fint indblik i Gennats umættelige appetit på at afprøve nye metoder, da Gereon Rath finder en artikel på chefens kontor om såkaldt kriminaltelepati.

“Inden for dette felt har vi desværre ikke de største eksperter”, konstaterer Gennat i serien.

Østrig var i 1920’erne førende inden for eksperimenter med parapsykologiske metoder, men den slags var langt fra ukendt i Berlin. Gennat hidkaldte af og til clairvoyanter og hypnotisører for at opklare særlig vanskelige mordgåder.

Virkelighedens Gennat (længst til venstre) foran tavlen i politigården. Her afholdt han talrige pressemøder for at få nye spor eller prale med opklaringen af endnu en sag.

© ullstein bild Dtl./Getty Images

Berlins store drabschef tog også med glæde mod nyskabelser som røntgenbilleder og ballistik – læren om projektilers bevægelse.

Sæson 4 af Babylon Berlin kan ses på Viaplay og HBO Max i løbet af 2022.