Jononmac46/Public Domain
Guld-klenoider i glasmontre

British Museum udsat for insider-røveri

Op mod 2.000 historiske genstande er blevet stjålet af en ansat på museet og solgt til skampriser på internettet.

Hvis du i de seneste år har købt historiske smykker, guld og ædelstene via bl.a. eBay, så er der en lille sandsynlighed for, at du måske har købt tyvekoster fra British Museums samling.

For nylig måtte British Museum nemlig indrømme, at en ansat gennem en årrække har fjernet genstande fra museets samlinger og solgt dem via internettet – ofte til langt under markedsværdi.

Én genstand til en anslået værdi af næsten 450.000 kroner skulle ifølge rapporter fra The Telegraph være blevet sat til salg på eBay for bare 350 kroner.

Genstandene, der stammer fra perioden ca. 1400-1900, er nu efterlyst af politiet.

Endnu er der ingen fuldkommen oversigt over, præcis hvor mange genstande, der er blevet stjålet, men det formodes, at der er tale om op imod 2.000.

Nægtede, at samlingen var blevet plyndret

Allerede i februar 2021 blev British Museum varskoet af kunsthandleren Itta Gradel, der havde set genstande, som tilhørte museet, sat til salg online.

Efter en ”gennemgribende undersøgelse” afslog British Museum dengang, at dele af deres samling var blevet stjålet.

Tyveriet er uheldigt for British Museum, der er under pres fra flere lande, som ønsker at få historiske genstande tilbageleveret.

Hidtil har museet fastholdt, at genstandene er bedre beskyttet for eftertiden hos dem.

Endnu er der ikke arresteret nogen eller rejst tiltale i sagen, men tidligere i år blev en senior-kurator i museets middelhavs-samling fyret, angiveligt under mistanke for at være involveret.

Twitter-opslag af mand og tempel

British Museum har tidligere nægtet at udlevere genstande til ophavslande med begrundelsen, at de er sikrere hos museet. Det nye tyveri har ifølge mange organisationer og museer skudt dette argument i stykker.

© X (Tidligere Twitter)