Lugten af ko hænger endnu i den gamle staldbygning, da Arthur Thistlewood den 22. februar 1820 mødes med sine medsammensvorne.
Mødet finder sted på et støvet høloft i Cato Street i et af Londons ydmygeste kvarterer. De beskedne omgivelser generer dog ikke Thistlewood – for ved denne tid dagen efter vil han ifølge sin plan befinde sig i anderledes fornemme omgivelser: Hele den britiske regering vil da være udslettet og magten tilhøre ham og hans håndlangere.
Thistlewoods planer skulle komme til at ryste Storbritannien. For første gang siden 1600-tallet forsøgte regeringsmodstandere at tage magten med vold.
Cato-sammensværgelsen, som komplottet fremover blev kaldt, skulle præge Storbritanniens politiske liv de følgende årtier.
Kun de rige måtte stemme
Mens statskup var sjældne, hørte oprør og optøjer i 1800-tallets begyndelse næsten til dagens orden.
Tiderne var hårde. Fem år tidligere besejrede engelske tropper Napoleons styrker ved Waterloo, men krigen havde kostet dyrt. Gæld og arbejdsløshed fulgte i krigens kølvand. Værst af alt var forholdene nærmest umulige at ændre for jævne folk. Stemmeretten var nemlig forbeholdt den lille procentdel af befolkningen, som bestod af mænd med formue.
Mange mente, at tiden var inde til at gå drastisk til værks. Blandt dem var Arthur Thistlewood, en falleret bonde, som nu tilhørte den såkaldte Spence-bevægelse, en revolutionær bevægelse, der arbejdede for valgret til alle, fælles ejerskab af jord og socialhjælp til fattige.
Thistlewood deltog i en række demonstrationer, blandt andet de såkaldte Spa Fields-oprør, som endte i sammenstød med hæren.