Darwins notesbøger har været forsvundet i over 20 år

Cambridge University Library i England har mistet to uerstattelige værker: Notesbøger der tilhørte evolutionsteoriens opfinder Charles Darwin.

Den ene af bøgerne indeholdt Darwins berømt skitse af “Livets Træ", der forklarer hans teori om, at alle Jordens arter nedstammer fra nogle få overordnede grupper af dyr.

Darwins første skitse af “Livets træ“ forklarer om arternes udvikling over tid: Som træet vokser og tiden går, uddør nogle arter, og deres grene stopper med at vokse mens andre sidegrene fortsætter.

© Mario Tama/Getty Images

Biblioteket apellerer til tidligere ansatte

Biblioteket erkender i sin pressemeddelelse, at notesbøgerne har været forsvundet i 20 år.

I efteråret 2000 blev de transporteret fra et topsikkert depot til et midlertidigt atalier for at blive affotograferet. Siden er de ikke blevet set.

I flere år mente biblioteket, at bøgerne ved en fejl var blevet returneret til et forkert sted i deres enorme bogsamling, men adskillige gennemsøgninger af hylderne har ikke givet resultat.

Charles Darwin (1809-1882) samlede sine tanker i de forsvunde notesbøger. Derefter grublede han over sine teorier i 20 år, før han i 1859 udgav sit berømte værk “Arternes Oprindelse”.

© The Print Collector/Print Collector/Getty Images

Nu mener bibliotekets direktør, Dr. Jessica Gardner, at bøgerne ikke blot er blevet fejlanbragt:

“Notesbøgerne er efter al sandsynlighed blevet stjålet. Jeg appellerer til alle – fra tidligere ansatte til forhandlere af antikke bøger og forskere om at kontakte os, hvis de ved noget om bøgernes forsvinden.”