Efter 45 år: FBI får nyt spor i berømt sag

I 1971 kaprede en uidentificeret mand et amerikansk passagerfly. Efter at have fået $200.000 sprang han ud med faldskærm og forsvandt ud i den blå luft. Hidtil har FBI stået på bar bund, men nu har en flok amatører fundet et nyt spor i sagen.

Wanted Dan Cooper

WANTED-plakaten, som den så ud i 1971.

© Wikimedia

FBI har fået et nyt spor i en af USA's mest berømte, uopklarede flykapringer: D.B. Cooper-sagen.

Forbrydelsen stammer fra november 1971, hvor en mand kaprede et passagerfly i luftrummet mellem Portland og Seattle. Gerningsmanden, der var tjekket ind med navnet Dan Cooper, truede med, at han ville detonere en bombe, med mindre han fik $200.000 (ca. $1,2 mio. i dag).

Efter en mellemlanding fik “Cooper” udleveret pengene. Og da flyet atter var i luften, sprang han ud med faldskærm over et skovområde og forsvandt sporløst.

Amatører findet spor

Hidtil har FBI efter utallige eftersøgninger, afhøringer og analyser stået på bar bund. Sidste år blev en historiens længste og mest intense efterforskninger omsider lukket efter 45 år.

Men nu har FBI ladet en gruppe amatør-forskere få adgang til bevismaterialet, og de har muligvis fundet et hidtil overset spor.

Forskerne har analyseret et slips, som flykapreren efterlod på sit sæde, med et elektronmikroskop og fundet ca. 100.000 partikler fra bl.a. titanium.

Kan have været flychef

Netop dette grundstof er interessant for FBI, fordi titanium var særdeles sjældent i 1971.

Ifølge forskerne blev titanium brugt i især flyproduktion, og deres bud er, at Dan Cooper kan have arbejdet for Boeing.

Virksomheden var i 1971 netop i gang med at lave et særligt fly af titanium, og Cooper kan have været en ingeniør eller leder, som har haft adgang til produktionen iført slips.

Forskerne håber, at det nye spor kan føre til nye henvendelser fra offentligheden.