Den østrig-ungarske kejserinde Elisabeth (1837-1898) blev blandt beundrere kaldt for Sisi.
Få hele historien om kejserinde Sisis liv her. Fra hendes ulykkelige ægteskab med kejser Frans Josef af Østrig-Ungarn til det brutale attentat mod hende på åben gade i 1898.
Bryluppet mellem kejser Frans og Elisabeth
Mere end 15.000 stearinlys kaster et eventyrligt skær i det fyldte kirkerum. Foran alteret i Wiens Augustinerkirche står to unge mennesker – den 23-årige Frans Josef 1., kejser af Østrig, og hans vordende brud, Elisabeth, en 16-årig adelskvinde fra Bayern.
Elisabeth – kaldet Sisi – er iført et storslået skrud. Hendes hvide brudekjole er broderet med guld- og sølvtråd, og et yndigt blondeslør er fastgjort til det diamantbesatte diadem i håret. Om halsen bærer hun en matchende diamanthalskæde.
Vielsen finder sted kl. 19 den 24. april 1854. Bagefter venter en bryllupsreception på kejserpaladset Hofburg.
“Man afslår ikke en kejser!” Sisi om Frans Josefs frieri.
Her bliver Østrigs nye kejserinde lykønsket af Europas kongelige og præsenteret for de udenlandske ambassadører, og til sidst skal hun hilse på alle medlemmerne af den royale husholdning. Men pludselig får Sisi nok.
En følelse af panik skyller ind over den unge kejserinde, og mens tårerne vælter frem, flygter hun ud af salen – væk fra de mange mennesker. Sisi har haft en bekymringsfri opvækst som adelsfrøken i Bayern langt fra de bonede gulve i kejserrigets hovedstad, og det storslåede arrangement overvælder hende.
Med en kraftanstrengelse lykkes det Sisi at genvinde kontrollen og vende tilbage til gæsterne. Panikken under receptionen skal dog vise sig at være et forvarsel om, at Sisi på ingen måde er klar til at træde ind i den habsburgske fyrsteslægt og livet ved det østrigske hof.
Kejser Frans Josef falder for Sisi
Elisabeth Amalie Eugenie (Sisi) kom til verden den 24. december 1837 i München som datter af hertug Maximilian og moren Ludovika. Sisi havde en sorgløs opvækst, og hertugen lod ofte sin datter skippe undervisningen, så hun i stedet kunne udforske naturen på hesteryg.
Hertuginde Ludovikas søster – ærkehertuginde Sophie – var mor til den ugifte kejser Frans Josef 1. af Østrig. I 1853 besluttede de to kvinder, at kejseren skulle giftes med Sisis storesøster, Helene.
Men den plan gik i vasken. Da Frans Josef mødte Helene, var hun ledsaget af Sisi, og den unge kejser havde kun øje for den smukke lillesøster. Sisi følte sig benovet over Frans Josefs tilnærmelser, og efter sigende gav hun efter for kurtiseringen med ordene:
“Man afslår ikke en kejser!”
Den 24. april 1854 blev den 16-årige pige gift med Østrigs kejser. Hvedebrødsdagene foregik nær Wien på slottet Laxenburg, der var en af habsburgernes foretrukne sommerresidenser.
Netflix-serie om kejserinde Elisabeth af Østrig-Ungarn
TV-serie pynter på Sisis og Frans Josefs historie
Netflix-serien “The Empress” (Kejserinden) beskriver Sisis og Frans Josefs liv sammen. Seriens skabere har dog taget sig flere kreative friheder i skildringen af de historiske hændelser.

TV-serien
Mødet: I serien mødes Frans Josef og Sisi første gang i kurbyen Bad Ischl. Der er amoriner i luften, og mødet fremstilles som kærlighed ved første blik.
Kuppet: Kejserens lillebror Maximilian står bag et komplot, der skal vælte Frans Josef, så han selv kan overtage tronen. Kuppet falder til sidst fra hinanden.
Dansen: Forud for brylluppet har valsekongen Johann Strauss den Yngre komponeret en vals, som Sisi og Frans Josef danser til – den såkaldte Kaiser-Walzer.

Virkeligheden
Mødet: Sisi og Frans Josef var fætter og kusine, og de havde mødt hinanden før – i Innsbruck i 1848. Da var Sisi for ung til at tiltrække sig Frans’ opmærksomhed.
Kuppet: Historikerne har ingen beviser for, at Maximilian planlagde et kup. Maximilian blev kejser af Mexico i 1864, men afsat tre år efter og henrettet.
Dansen: Strauss skrev valsen langt senere. Den blev fremført første gang under Frans Josefs besøg hos den tyske kejser, Wilhelm 2., i Berlin den 21. oktober 1889.
Ægteskabet kom dårligt fra start, for den unge lykke måtte vente pga. Krimkrigen (1853-1856). Frans Josef ønskede at forblive neutral i striden. Hver morgen tog han ind til kejserpaladset Hofburg i Wien for at holde møder med sine ministre og de udenlandske diplomater.
Imens var kejserinde Elisabeth overladt til sine hofdamer på Laxenburg. Kvinderne var nøje udvalgt af hendes svigermor, ærkehertuginde Sophie. Hofdamerne var midaldrende kvinder, som den unge kejserinde ikke kunne betro sig til.
Fra begyndelsen følte Sisi en enorm ensomhed. I stedet for kærlighed og glæde var dagene på Laxenburg præget af hjemve og gråd. Kejserinde Elisabeth skrev et digt om sit ulykkelige liv i Wien, og hvor meget hun savnede München og byens flod:
“Det unge forår vender tilbage / Og pryder træet med frisk grønt / Og lærer fuglene nye sange / Og får blomsterne til at blomstre smukkere. / Men hvad er forårets glæde for mig? / Her i det fjerne, mærkelige land? / Jeg længes efter mit hjems sol / Jeg længes efter Isar-stranden”.
Ærkehertuginde Sophie styrer kejserinde Elisabeths liv
Det hjalp ikke, at Frans Josef og Sisi flyttede ind på residensslottet Hofburg i Wien. Livet ved det stokkonservative hof – med dets stive etikette og intrigante atmosfære – var et chok for den følsomme Sisi, der udviklede søvnløshed, angst og en spiseforstyrrelse.
Sisis mentale helbred betød ikke meget for svigermoren.
“En kejserindes naturlige skæbne er at skænke en arving til tronen”, skrev ærkehertuginde Sophie i en note til Sisi. Alt andet var sekundært.
Som det mest naturlige i verden blandede Sophie sig også i kejserinde Elisabeths og kejser Frans Josefs’ samliv. Det nygifte par holdt af at slentre alene gennem Hofburgs lange gange og korridorer, men så snart Sophie fik nys om gåturene, satte hun en stopper for fornøjelsen.
Fremover blev parret eskorteret af anstandsdamer. Kejserinde Elisabeth hadede sin svigermors indblanding, men Frans Josef sagde intet. Han brød sig ikke om at sige sin mor imod.
“Den eneste mand ved hoffet”. Humoristisk omtale af den magtfulde ærkehertuginde Sophie.
Ærkehertuginde Sophie var hoffets grå eminence, og Frans Josef lyttede gerne til hendes råd. Sophies indflydelse var så stor, at folk omtalte hende som “den eneste mand ved hoffet”.
Bedre blev det ikke, da ærkehertuginden så sig sur på Sisis papegøjer. Hun anbefalede sin søn at få fuglene fjernet, så Sisi ikke kunne “se skævt” til dem – angiveligt frygtede Sophie, at parrets kommende barn ellers ville ligne en papegøje.
Forholdet mellem de to kvinder nåede frysepunktet, da Sisi den 5. marts 1855 fødte sit første barn. Ikke nok med at datteren skulle opkaldes efter ærkehertuginde Sophie, svigermor installerede også den nyfødte pige i et værelse i sin egen fløj af paladset.
Den stakkels Sisi, der snart var med barn igen, måtte som højgravid kæmpe sig prustende op ad slottets trapper til ærkehertugindens gemakker, når hun ville se sin datter.

Sisi brugte en mikstur af æg og cognac som shampoo. Håret var så langt og tungt, at hun ofte beklagede sig over, at det gav hende hovedpine.
Sisis skønhedsrutine tog det meste af dagen
Modeikonet Sisi hægede om sin skønhed med en række selvopfundne skønhedstips, der bl.a. indebar cremer med hvalolie, hårvask i cognac og livstruende korsetter.
Sisi plejede sin skønhed i alle døgnets timer. Hun lod sig veje op til tre gange om dagen, og hun tog jævnligt dampbade i troen på, at varmen holdt fedtet fra livet.
Huden skulle også holdes ung, og derfor badede Sisi hver aften i olivenolie, og om natten sov hun iført en lædermaske, der indvendigt var dækket med knuste jordbær eller råt kalvekød.
Makeup brugte Sisi kun sparsomt, for at hendes naturlige skønhed kunne stråle. Til at bevare den brugte hun cremer blandet af hoffets farmaceut. En af dem indeholdt voks, spermacetolie fra kaskelothvaler, mandelolie og rosenvand.
Kejserindens lange, tykke hår blev hver dag børstet og ordnet i tre timer af hendes personlige frisør, som ledsagede Sisi overalt. Hver anden uge skulle lokkerne vaskes i en blanding af æg og cognac, og grå hår blev plukket.
Tidens mode dikterede smalle taljer, og Sisi rejste til Paris for at få specialdesignet ekstra kraftige korsetter, så hendes talje kunne snøres ind til blot 40 cm, hvilket tog næsten en time.
Kejserinde Elisabeth rammes af depression
Parrets næste barn, Gisela, blev født den 12. juli 1856. Året efter skulle Frans Josef på en inspektionsrejse til den ungarske del af riget, og Sisi overtalte ham til at tage hende og børnene med. På den måde kunne hun få et kærkomment afbræk fra både svigermor og det strikse liv ved hoffet.
Rejsen blev en stor oplevelse for Sisi, som undervejs forelskede sig i ungarerne og deres land. Men bedst som livet tegnede lysere for den unge kejserinde, ramte tragedien. Undervejs på turen blev døtrene alvorligt syge. Baby Gisela kom sig, men den to-årige Sophie bukkede under.
Efter datterens død blev Sisi ramt af en depression, men til trods herfor blev hun snart gravid igen, og i 1858 fødte hun sønnen Rudolf. Som mor til tronarvingen fik Sisi mere råderum ved hoffet, og hun begyndte at dyrke sine interesser: Ridning, fægtning og gymnastik.

Siden barndommen havde Sisi elsket at ride, og hun praktiserede fortsat sin hobby ved hoffet – på trods af misbilligelse fra svigermor.
Skønhed var kejserindens altoverskyggende besættelse, og sin spiseforstyrrelse blev hun aldrig kvit. 173 cm høj holdt hun livet igennem en vægt på maks. 50 kg, og hun havde en hvepsetalje med en omkreds på 40-50 cm.
Mens hele Europa faldt i svime over Sisis kridhvide porcelænshud, smalle talje og de lange, kastanjefarvede lokker, var kejserindens helbred i 1860 så sløjt, at hendes læge ordinerede et kurophold på Madeira. Borte fra mand og svigermor fik hun det bedre, og at rejse blev i årevis Sisis flugt fra hoffet i Wien.
Sisi redder riget fra borgerkrig
I takt med at rejserne tog til, brændte kærlighedens glød i Sisis og Frans Josefs ægteskab ud. Sisi bevarede imidlertid sin kærlighed til Ungarn. Hver dag sad kejserinden stille i tre timer, mens hun fik redt sit hår, og tiden brugte hun på at lære ungarernes sprog. Og det fik hun god brug for.
Siden et fejlslagent oprør i 1848 havde Ungarn været under østrigsk militærstyre, men landets indbyggere drømte om frihed. I 1867 nærmede ungarernes boblende utilfredshed sig igen kogepunktet, og en ny væbnet konflikt truede. Men så trådte Sisi ind på scenen.

Kejserinde Sisi blev regnet for at være en af de smukkeste kvinder i verden, og hun blev et stil- og modeikon for kvinder i 1800-tallets Europa.
Ved sin diplomatiske indsats forhindrede kejserinden en borgerkrig, der risikerede at ødelægge hendes elskede Ungarn. Løsningen blev det østrig-ungarske kompromis, hvorved kejserriget Østrig blev forvandlet til dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn.
Ungarn opnåede indenrigspolitisk selvstyre, mens Frans Josef og Sisi blev kronet som konge og dronning af Ungarn i Matthias-kirken i Budapest den 8. juni 1867.
Året efter fødte Sisi sit sidste barn, Marie Valerie, på et ungarsk landsted. Hende fik kejserinden selv lov til at opdrage – uden svigermors indblanding.
I årene herefter fandt Sisi en større grad af ro i sit liv, men endnu en tragedie ventede forude. I 1889 begik sønnen Rudolf selvmord på et jagtslot i Mayerling sammen med sin elskerinde. Sorgen over at miste sin eneste søn var uoverstigelig for Sisi, og fra da af gik hun som regel klædt i sort.
Efter sønnens død fortsatte kejserinden sin omflakkende tilværelse, og i 1898 rejste den 60-årige Sisi inkognito til Genèvesøen i Schweiz. Personalet på hotellet røbede dog den prominente gæst for pressen, og det fik fatale konsekvenser.
Drabet på kejserinde Sisi
Kejserinde Elisabeth var i strålende humør, da hun lørdag den 10. september 1898 ved middagstid forlod luksushotellet Beau Rivage ved Genève-søen. Efter en morgen med indkøb i byens fornemme butikker var hun klar til at tage på sejltur.
Selvom den 60-årige Elisabeth var gift med en af Europas mægtigste mænd, Østrig-Ungarns kejser Frans Josef, færdedes hun helst uden vagter. På turen ned til damperen lod hun sig derfor kun ledsage af sin hofdame, Irma Sztáray.
At nogen ville skade kejserinde Elisabeth, forekom da også de fleste usandsynligt. Den milde og smukke kejserinde, blandt beundrere kaldet Sisi, var højt elsket af sine undersåtter. Selv satte hun sin lid til forsynet.
“Jeg er altid på vej mod min skæbne, og intet kan forhindre, at jeg møder den, når tiden er inde”, erklærede hun kort før rejsen.
“Kejserinden er dødeligt såret. Vend venligst om med det samme”. Irma Sztáray, hofdame
De to kvinder anede heller ikke uråd, da en mand pludselig målrettet styrede imod dem, mens de krydsede den lille park, som lå mellem hotellet og kajanlægget.
Elisabeth ville træde til side, men før hun nåede at flytte sig, hævede manden sin højre arm. Af al kraft slog han hånden mod kejserindens bryst. Så stak han af i løb.
Kejserinden faldt bagover, men kom hurtigt på benene. “Det er ingenting”, affærdigede hun hofdamen. Manden havde været en simpel røver, blev de enige om.
Hofdame frygtede hjertetilfælde
Få minutter senere gik kejserinden ombord på damperen, men næppe havde hun sat fødderne på dækket, før hun faldt besvimet om.
Bekymret spurgte kaptajnen, om han skulle vente med at sejle. Hofdamen afviste forslaget. På kejserindens vegne bad hun ham fyre op under kedlerne og forlade havnen.

Mordet vakte opsigt i hele Europa. Billedet er fra den franske avis Le Petit Journal.
Kejserinde Elisabeth stikkes ned
Luigi Lucheni angreb pludseligt og uventet Kejserinde Elisabeth midt på åben gade.
Morderisk erfaring
Lucheni er kamptrænet. Inden mordet gjorde han tjeneste ved det italienske kavaleri i krigen mod Abessinien (Etiopien).
Våben er hjemmelavet
Morderen Luigi Lucheni har ikke råd til en dolk. I stedet køber han en gammel, rusten fil, som han sliber til og forsyner med et træskæfte.
Fil borer sig gennem indre organer
Våbnet skærer sig igennem et af kejserindens ribben og gennemborer derefter hjerte og lunge.
Kejserinde Elisabeth forblev imidlertid bevidstløs, og det gjorde Irma Sztáray nervøs. Hofdamen frygtede, at sammenstødet på vejen havde givet kejserinden et hjertetilfælde.
Bekymret løsnede hun Sisis stramme klæder – og gispede ved synet af den blodplet, som langsomt bredte sig på chemisen og det fine silkekorset.
“Kejserinden er dødeligt såret. Vend venligst om med det samme”, meddelte hun kaptajnen med tilkæmpet ro.
Få minutter senere lagde damperen til kaj i Genève. På en båre lavet af to årer og et stykke sejldug bar seks søfolk den bevidstløse kejserinde tilbage til Hotel Beau Rivage.
“Jeg kom til Genève med det formål at dræbe en kongelig person”. Luigi Lucheni, anarkist og morder, 1898.
“Kort tid efter ankomsten sukkede hun dybt to gange. Det var de sidste livstegn fra hende”, fortalte hotelbestyreren senere.
Kejserinde Elisbabeth forblødte langsomt
Siden blev kejserinden obduceret af en læge. Hans undersøgelser afslørede, at en skarp genstand havde gennemboret hendes hjerte og venstre lunge. Mordvåbnet havde været så spidst, at det efterlod et meget lille hul. Kejserinden var langsomt forblødt.
På det tidspunkt var mordvåbnet allerede fundet – en fil. Det samme gjaldt gerningsmanden: Luigi Lucheni, en 25-årig forhutlet italiener med anarkistiske tilbøjeligheder, blev pågrebet straks efter overfaldet. Han tilstod med det samme.

Sisis morder, anarkisten Luigi Lucheni, blev idømt livsvarigt fængsel. Han brugte sit liv bag tremmer på at skrive sine memoirer, der blev udgivet i 1998.
Lucheni havde holdt udkig ved hotellet og var fulgt efter kejserinden.
“Jeg kom til Genève med det formål at dræbe en kongelig person. Jeg ville statuere et eksempel for alle, der lider uden at gøre noget for at forandre tingene”, forklarede han.
Mens Lucheni blev forhørt, sørgede riget over Sisi. Aviser udkom omkranset af en sort sørgerand, og tusinder fulgte grædende kisten, der med tog blev ført fra Genève til Wien, kejserinde Elisabeths sidste hvilested.

Kongelige, adelige og en stor folkemængde fulgte den 17. september 1898 den afholdte Elisabeth til hendes sidste hvilested i Kapucinerkirken i Wien.
Lucheni blev dømt til livsvarigt fængsel, og tiden bag tremmer blev hård. Personalet havde ikke meget tilovers for den elskede Sisis morder. 12 år senere blev Lucheni fundet hængt i sin celle. Sagen blev henlagt som selvmord.