Vestland Fylkeskommune
Norge helleristninger penis

Hærværksmand ridser penis i 6.000 år gamle norske helleristninger

Norske arkæologer er forargede over hærværket mod et nationalt klenodie, som er ridset direkte ind i stenen og derfor ikke kan fjernes. Politiet er på sagen, og bagmanden risikerer en stor straf.

Afbildninger af kønsorganer er ikke ukendte på helleristninger rundt omkring i Norden.

Men den penis, der nu møder besøgende ved Bergkunstfeltet Ause på den norske ø Kinn, er ca. 6000 år nyere og i en lidt anden kunstnerisk stil end de øvrige helleristninger på stedet.

En (i skrivende stund) ukendt gerningsmand har nemlig ridset en stor penis ind i det gamle kunstværk, samt nogle initialer, tallet 23 og nogle uforståelige figurer.

”Det, der er mest tydeligt, er et mandligt kønsorgan, som er ridset ind i bjerget”, forklarer Per Morten Ekerhovd fra Vestland fylkeskommune.

Turister ødelægger kulturarv

Kommunen har nu meldt hærværket til politiet, der er gået i gang med en efterforskning.

Den idiotiske handling har naturligvis vagt vrede blandt mange nordmænd, herunder Trond Klungseth Lødøen, der er førsteamanuensis i arkæologi ved Universitetsmuseet i Bergen: “Det gør mig rasende. Det er helt forfærdeligt.”

Lødøen mener, at gerningsmanden formentlig er en tankeløs turist eller besøgende ved helleristningerne, der ikke har været klar over, hvilken skade, han har gjort på et historisk vigtigt monument.

Hærværket følger en lang række af sager fra hele verden, hvor turister med eller uden forsæt har ødelagt fortidsminder.

I 2014 fik en mandlig turist en bøde på 20.000 euro (ca. 180.000 kr i nutidskroner) og en dom på fire års betinget fængsel, efter han ridsede sit initial “K” ind i en af væggene på oldtidsmonumentet Colosseum i Rom.

Norge helleristninger penis

Skaden på kunstværket er uoprettelig, fordi der er ridset direkte ind i stenen.

© Vestland fylkeskommune