Historiens vildeste fangeflugter
En harmonika, en blyantspidser, hamsterbure og falske visitkort. Opfindsomheden har været grænseløs, når snedige og udspekulerede fanger gang på gang har taget fangevogtere med bukserne nede. Og utallige gange er svært bevogtede og flugtsikre fængsler blevet gjort til skamme af historiens største flugtkonger.

Frank Lee Morris (ø. tv.) og Anglin-brødrene brugte ca. syv måneder på at planlægge deres flugt.
Flugten fra Alcatraz
- Sted: Alcatraz-fængslet, San Francisco, USA
- År: 1962
- Undslupne: 3
- Udstyr: Støvsugermotor, skruetrækker, harmonika, hår, papmaché, finér, skeer og 50 regnfrakker
I 1962 tager tre fanger hul på et dristigt flugtforsøg: Efter flere måneders forberedelse vil de stikke af fra Alcatraz – verdens mest flugtsikre fængsel.
Der er stille inden for Alcatraz' mure. Lyset er netop blevet slukket i cellerne. Frank Lee Morris og brødrene John og Clarence Anglin ligger stille i hver sin celle og venter.
“16, 17, 18...” Fangevogteren tæller højlydt de sovende fanger for at sikre sig, at alle ligger i deres senge, inden lyset bliver slukket. “19, 20, 21...” De tre fanger lukker øjnene og lader, som om de sover. “22, 23, 24...”
Lige så snart vagten er væk, kryber mændene lydløst ud af de hårde senge og sniger sig til endevæggen i deres celler. Her – under den lille håndvask – sidder udluftningsskakterne.
De er på størrelse med en skotøjsæske, men i løbet af de seneste ni måneder har mændene forsigtigt udvidet hullerne med bl.a. negleklippere, spidsede skeer og en hjemmelavet boremaskine lavet af en støvsugermotor og en skruetækker. De har dækket over larmen ved at skiftes til at spille på harmonika, mens de andre arbejdede.
For at vagterne ikke skal opdage deres flugt før næste morgen, har fangerne lavet kunstige hoveder af papmaché fra gamle aviser og blade. De er malet og udstyret med rigtigt hår stjålet fra fængslets frisør. Hovederne bliver placeret i sengene, og tæpperne trukket op omkring dem.
De tre fanger maver sig gennem de snævre huller og mødes i en 90 cm bred gang, der løber bag cellerne. Herfra kravler de gennem en smal ventilationsskakt op på fængslets tag. Deroppe har mændene allerede gemt årer af krydsfinér, hjemmelavede redningsveste og en flåde lavet af omkring 50 regnfrakker. De mange stjålne frakker er svejset sammen ved at blive presset mod varme vandrør.
I ly af natten sniger mændene sig over taget og lader sig glide ned ad et afløbsrør med alt deres udstyr. Lige så snart de rammer jorden, begynder de at løbe ned mod vandet. De snubler over pigtråd, men heldigt for dem er det nærmeste vagttårn ubemandet netop denne aften.
Lynhurtigt får de tre mænd pustet gummiflåden op. Omkring en kilometer væk – på den anden side af San Francisco-bugten – kan de se lysene fra byen. Fangerne lader flåden flyde ud i det mørke vand og griber deres årer.
Næste dag bliver resterne af gummiflåden fundet i den kolde bugt, men de tre undvegne fanger har ikke efterladt sig andre spor.
Officielt druknede de tre mænd i den stærke strøm i bugten, men kritikere har påpeget, at strømmen var på blot fire km/t. på flugtnatten. Og slægtninge til Anglin-brødrene har siden hævdet, at de modtog sydamerikanske postkort fra de to flugtkonger.
LÆS ENDNU MERE OM: Flugten fra Alcatraz