Shutterstock
Rotte

Hvad er rotte-tortur?

I 1600-tallet blev fanger i Holland ædt levende af rotter. Den barbariske tortur overlevede i flere århundreder – helt frem til 1980'erne, hvor sydamerikanske dødspatruljer gav metoden et nyt tvist.

Mens den skrækslagne, bundne fange vrider sig, placerer bødlen en lerskål på mandens nøgne mave. Skålen vender med bunden opad og er fyldt med rotter.

Til at starte med kan fangen blot mærke rotternes små fødder løbe rundt på sin krop. Snart bliver den fremmede følelse imidlertid forvandlet til rædsel hos fangen, da bødlen placerer stykker af brændende kul oven på skålen.

Den ulidelige varme får rotterne til at gå i panik, og mens fangen skriger i smerte, begynder dyrene ifølge en beskrivelse at rive og gnave sig “helt ind til offerets tarme” for at undslippe varmen.

VIDEO: Var rotte-tortur historiens værste torturform?

Video

Hollandske oprørere brugte rotter

Rotte-tortur blev opfundet af oldtidens romere, men det første veldokumenterede tilfælde – som er beskrevet herover – fandt sted under Den Nederlandske Frihedskrig (Firsårskrigen) fra 1568-1648, hvor Holland kæmpede mod Spanien.

Her brugte den hollandske oprørsleder Diederik Sonoy rotter til at torturere tilfangetagne spaniere for at få dem til at udlevere militære hemmeligheder.

Torturmetoden var særdeles effektiv. Ofte begyndte fangerne at tale, inden Diederik Sonoy overhovedet havde fundet kulstykkerne frem.

Rotte

Rotter har skarpe tænder, der kan bide gennem ret så hårde ting – og dermed også menneskekød.

© Shutterstock

Sydamerikanerne tog rotte-torturen til nye højder

Brugen af rotte-tortur var også udbredt i Sydamerika i 1980'erne, hvor militærdiktaturer i Brasilien, Uruguay, Argentina og Chile torturerede deres politiske fanger.

Især den chilenske diktator, Augusto Pinochet, var berygtet for at bruge en form for rotte-tortur, der mindede uhyggeligt meget om den hollandske rotte-tortur fra 1600-tallet.

I Argentina skabte dødspatruljer deres egen udgave af rotte-torturen: De tvang rotter ind i fangernes rektum eller vagina ved at indsætte rør i disse kropsåbninger.