Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hacker John Draper

Hvem var den første hacker?

En lille plastikfløjte – det var alt, hvad John Draper havde brug for, da han i 1971 hackede det amerikanske telefonnet. I de følgende år spredte hackerangreb sig som en steppebrand.

Dave Pickoff/AP/Ritzau Scanpix

Det er vanskeligt at fastslå, hvem den første hacker var, fordi definitionen af, hvad en hacker specifikt er, er uklar. Men en af de første navngivne hackere var den amerikanske computerprogrammør John Draper – ofte kaldet Captain Crunch. Han var den første til at hacke et af de største computernetværk tilgængelig for offentligheden i begyndelsen af 1970'erne: telefonnettet.

Hvor dagens hackere bruger avancerede digitale hjælpemidler, benyttede Draper sig af en simpel plastikfløjte, som han fandt i en pakke cornflakes. Den tids elektroniske centralborde brugte højfrekvente lyde til at viderestille opkald, og Draper opdagede, at fløjten kunne producere en hyletone, der gjorde det muligt at foretage langdistanceopkald.

Hacker John Draper

John Draper hackede det amerikanske telefonnet med en lille plastikfløjte.

© Dave Pickoff/AP/Ritzau Scanpix

Hacker fik fem års fængsel

Computerhacking fik fodfæste i 1980'erne, hvor flere mennesker fik adgang til private computere. En af de mest berømte hackere var den 16-årige Kevin Mitnick, der allerede i 1979 brød ind i en teknologivirksomheds computernetværk.

I de følgende år steg antallet af hackerangreb voldsomt, og i 1986 vedtog USA's kongres en lov, der gjorde det ulovligt at bryde ind i computersystemer. I henhold til den nye lov blev Mitnick idømt et års fængsel i 1988. Efter sit fængselsophold fortsatte Mitnick sine aktiviteter og endte på FBIs Most Wanted-liste, inden han blev sendt i fængsel i fem år i 1995.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul