Dave Pickoff/AP/Ritzau Scanpix
Hacker John Draper

Hvem var den første hacker?

En lille plastikfløjte – det var alt, hvad John Draper havde brug for, da han i 1971 hackede det amerikanske telefonnet. I de følgende år spredte hackerangreb sig som en steppebrand.

Det er vanskeligt at fastslå, hvem den første hacker var, fordi definitionen af, hvad en hacker specifikt er, er uklar. Men en af de første navngivne hackere var den amerikanske computerprogrammør John Draper – ofte kaldet Captain Crunch. Han var den første til at hacke et af de største computernetværk tilgængelig for offentligheden i begyndelsen af 1970'erne: telefonnettet.

Hvor dagens hackere bruger avancerede digitale hjælpemidler, benyttede Draper sig af en simpel plastikfløjte, som han fandt i en pakke cornflakes. Den tids elektroniske centralborde brugte højfrekvente lyde til at viderestille opkald, og Draper opdagede, at fløjten kunne producere en hyletone, der gjorde det muligt at foretage langdistanceopkald.

Hacker John Draper

John Draper hackede det amerikanske telefonnet med en lille plastikfløjte.

© Dave Pickoff/AP/Ritzau Scanpix

Hacker fik fem års fængsel

Computerhacking fik fodfæste i 1980'erne, hvor flere mennesker fik adgang til private computere. En af de mest berømte hackere var den 16-årige Kevin Mitnick, der allerede i 1979 brød ind i en teknologivirksomheds computernetværk.

I de følgende år steg antallet af hackerangreb voldsomt, og i 1986 vedtog USA's kongres en lov, der gjorde det ulovligt at bryde ind i computersystemer. I henhold til den nye lov blev Mitnick idømt et års fængsel i 1988. Efter sit fængselsophold fortsatte Mitnick sine aktiviteter og endte på FBIs Most Wanted-liste, inden han blev sendt i fængsel i fem år i 1995.