Gianni GIANSANTI/Getty Images
Politi og mafia

Hvordan opstod ‘Ndrangheta-mafiaen?

De italienske myndigheder slår i 1980’erne hårdt ned på den sicilianske mafia, Cosa Nostra. Men det baner blot vejen for andre mere brutale mafiagrupper.

Mord, afpresning, hvidvask og narkohandel – anklagelisten var lang, da en italiensk domstol i november 2021 fældede dom over 70 anklagede i den største mafia-retssag i dette årtusind. De dømte tilhørte den magtfulde mafiaorganisation ’Ndrangheta, som i årtier har spredt frygt og rædsel i Italien.

Da ’Ndrangheta blev grundlagt i 1860’erne i Calabrien i Sydtalien, lå det ellers ikke i kortene, at gruppen en dag skulle holde Italien i et jerngreb. Grundlæggerne var landsforviste sicilianske banditter, som fandt nye jagtmarker i Calabriens landområder.

Retsdokumenter viser, at ’Ndrangheta hurtigt fik fodfæste og blev en stor bekymring for de lokale myndigheder.

Politi og mafia

Italiensk politi har i årtier slået ned på ’Ndrangheta, men myndighederne har haft svært ved at stække mafiagruppen.

© Gianni GIANSANTI/Getty Images

Mafiaen spredte sig til hele verden

Efter 2. verdenskrig forlod 1 mio. fattige syditalienere deres hjem i jagten på et bedre liv – og i kølvandet fulgte ’Ndrangheta, som spredte sig til hele Italien og senere resten af verden. Gruppen steg dog først til magtens kriminelle tinder i 1980’erne, hvor retssager svækkede den sicilianske mafia, Cosa Nostra, og banede vejen for andre forbryderorganisationer.

I løbet af få årtier blev ’Ndrangheta Italiens mest magtfulde mafia, og gruppen specialiserede sig især i kokainhandel. I dag står ’Ndrangheta bag omkring 80 pct. af den kokain, som bliver smuglet ind i Europa, og tjener ca. 400 mia. kr. årligt. Gruppen vurderes at have 60.000 medlemmer i alle lag af samfundet.

Ordet ’Ndrangheta er afledt af græsk og bliver brugt i betydningen “modig mand”.