10 snedige snigmordere

Hvad enten motiverne var politiske, religiøse, personlige eller noget helt andet, har attentater sat masser af blodige fingeraftryk på historien – i mange forskellige varianter.

Luigi Lucheni efter arrestationen for mordet på kejserinde Elisabeth af Østrig.

1. Mord ved hammerkast

218 f.Kr.

Qin Shi Huang havde annekteret Han i Kina i 230 f.Kr., hvorved Zhang Liang var blevet frataget muligheden for at blive Han-dynastiets næste hersker. Det havde i den grad opfyldt Zhang Liang med hævntørst, at han brugte hele familieformuen på at planlægge et attentat, som først blev ført ud i livet 12 år senere.

Det var praktisk umuligt at komme tæt på Qin Shi Huang, så Zhang Liang hyrede en stærk mand, der med stor præcision kastede en 30 kilo tung hammer mod en karet. Hammeren dræbte en mand i kareten, men Qin Shi Huang befandt sig i en anden karet og overlevede således det ellers velgennemtænkte attentat.

2. Attentatmanden var ikke pæn i tøjet

10. juli 1584

Den spansk-sindede Balthazar Gérard havde sat sig for at myrde William 1. af Orange, der arbejdede for Nederlandenes uafhængighed af Spanien. Men han vidste ikke hvordan, for det var umuligt at komme tæt på William med en kniv.

Den 10. juli 1584 befandt han sig på pladsen foran Williams palæ i Delft, mens han prøvede at komme på en ide. En vagt spurgte ham, hvad han lavede der, og Gérard svarede, at han ikke var pæn nok i tøjet til at deltage i gudstjenesten i kirken overfor.

Den sympatiske vagt sørgede for at den unge mand fik penge til nyt tøj, men i stedet hastede Gérard ud i byen og købte en pistol. Og da William senere på dagen viste sig i døren, skød han ham. Det blev historiens første attentat med skydevåben.

3. Student stemplet som kriminel fanatiker

14. juni 1800

Den franske general Jean Baptiste Kléber sympatiserede med de fattige, fordi han selv var søn af en simpel bygningsarbejder. Det vidste den syriske student Suleiman el Halabi, da han forklædt som tigger mødte op ved Klébers hjem i Kairo. Generalen tog pænt imod tiggeren, og da de to gav hinanden hånden stak el Halabi ham fire gange med en stilet.

Den osmanniske efterretningstjeneste havde lovet at løslade el Halabis far fra gældsfængsel, hvis han dræbte Kléber. Franskmændene henrettede studenten og hans kranium blev ført til Paris, hvor det blev brugt til at undervise medicinstuderende i ”kriminalitetens og fanatismens anatomi”.

10 snedige snigmordere II

En rasende folkemængde arresterer Charlotte Corday efter mordet på Jean-Paul Marat.

4. Stukket ned i sit badekar

13. juli 1793

Den 24årige Charlotte Corday frygtede, at den franske revolutions terrorregimente ville føre til borgerkrig. Hun opsøgte derfor Jean-Paul Marat, som hun anså for hovedansvarlig. Under dække af ”viden” om en modrevolution i hjembyen Caen, blev hun lukket ind hos Marat. Denne led af en hudsygdom og blev behandlet med lange ophold i et badekar, hvor han sad og skrev, da Corday gik på ham med en brødkniv og dræbte ham på stedet.

5. Lincoln myrdet i teatret

15. april 1865

John Wilkes Booth var et prominent medlem af en skuespillerfamilie og kom og gik som han ville ved Ford’s Theatre i Washington D.C.

Under den amerikanske borgerkrig 1861-65 havde han dog lagt skuespillet mere eller mindre på hylden, for han var optaget af sin plan om at bortføre præsident Abraham Lincoln for at styrke sydstaternes sag.

Det lykkedes aldrig, men da Booth den 15. april 1865 en uge efter sydstaternes kapitulation fandt ud af at Lincoln havde billet til aftenens forestilling på Ford’s, så han sit livs chance. Han brugte sin indflydelse ved Ford’s til at komme så tæt på præsidenten, at han kunne få adgang til hans loge og skyde ham.

6. Kongen myrdet - med respekt

12. maj 1863

Radama 2. nåede kun at være konge af Merina på Madagaskar i to år.

I den tid nåede han at åbne landet for vesten, gik i alliance med England, gav adgang for franske investorer og lod kristne missionærer genoptage deres aktiviteter.

Det skaffede ham fjender, og 12. maj 1863 dræbte ukendte gerningsmænd kongen. Men de respekterede også landets uskrevne love, der forbyder at udgyde kongeligt blod, så de kvalte ham med et silketørklæde.

7. Manden, der dræbte manden, der dræbte Jesse James

8. juni 1892

Robert Ford blev i 1882 dødsdømt for at have skudt sin bandeleder, bankrøveren Jesse James. Men domstolen benådede ham samtidig, fordi han havde gjort det af med en endnu værre kriminel, og derefter levede Ford godt af at lade sig fotografere.

I 1892 blev Ford selv dræbt af Edward Capehart O’Kelley, der nu kunne leve som manden der dræbte manden der dræbte Jesse James. Også en vej til berømmelse.

10 snedige snigmordere III

Liget af den russiske munk Rasputin.

8. Korsettet forlængede hendes liv

10. september 1898

Mens hun var på vej mod en udflugtbåd under et besøg i Geneve, blev kejserinde Elisabeth af Østrig angrebet af den unge anarkist Luigi Lucheni. Han stak hende med en lang nål, men alle troede, Elisabeth var uskadt.

Ombord på båden fik hun det imidlertid dårligt og to timer senere var hun død. Det viste sig, at nålen havde punkteret hendes hjerte, men at et ekstremt hårdt spændt korset holdt blødningen tilbage og udskød den uundgåelige død med et par timer.

”Jeg ville dræbe en kongelig. Ligegyldig hvilken,” sagde Lucheni bagefter. Men han indrømmede også, at han forgæves havde ledt efter en prins, og havde overfaldet Elisabeth i mangel af bedre.

9. Hurtig beslutning i Sarajevo

28. juni 1914

Den bosniske serber Gavrilo Princip var med i en gruppe på syv mænd, der havde planlagt at myrde den østrigske ærkehertug Franz Ferdinand under dennes besøg i Sarajevo den 28. juni 1914.

Den første attentatmand fik kolde fødder. Den anden smed en bombe, men ramte den forkerte bil, hvorpå resten af turen gennem byen blev gennemført i høj fart ad en alternativ rute.

Princip var allerede på vej bort, da ærkehertugens kortege alligevel kom til syne. Chaufføren havde taget fejl af gaden, og da han standsede op og satte bilen i bakgear, satte motoren ud. Ved en hurtig beslutning fandt Princip sin FN Model 1910 pistol frem og skød Franz Ferdinand.

10. Den Gale Munk døde under isen

16. december 1916

I Romanov-dynastiets sidste dage besluttede en gruppe adelige med prins Felix Yusopov i spidsen at myrde, Rasputin, som de mente havde fået for stor magt ved hoffet.

De lokkede Den Gale Munk til en sammenkomst i Yusopovs palæ, hvor de først gav ham rødvin med cyanid, så gennembankede de ham og endelig skød de ham fire gange, hvorpå de skjulte ham under isen i Nevafloden. Da Rasputin blev fundet tre dage senere, viste undersøgelser at han var død af drukning i det iskolde vand.