5 uløste mordgåder, der stadig spøger
Herskere, som dør uden varsel. Magfulde mænd, som udånder, netop som de kan sætte sig på tronen. Historien er fyldt med eksempler på belejlige dødsfald, som vækker mistro – og med personer, som kæmper for at bevise, at en morderisk konspiration stod bag.

Slået ihjel af CIA? Marilyn var ifølge sine venner dybt deprimeret på sin sidste dag i live.
1. Napoleon Bonaparte
- Officiel dødsårsag: Mavekræft.
- Rygtet: Forgiftet af arsenik.
- Mistænkt: Engelske fangevogtere.
- Motiv: Forhindre Napoleon i at gribe magten i Frankrig igen.
“Når jeg dør, så forlang en obduktion”, lød Napoleons ordre, da han sad som englændernes fange på øen Sankt Helena. I 1821 døde den 52-årige tidligere kejser, og en obduktion blev gennemført af de engelske myndigheder. Ifølge lægerne var mavekræft dødsårsagen.
Forklaringen stod uimodsagt frem til 1961, hvor svenskeren Sten Forshufvud fremsatte en opsigtsvækkende teori om, at Napoleon var død ikke af kræft, men af en forgiftning.
Beviset var en analyse af den franske kejsers hår, som viste et meget højt indhold af arsenik. Desuden tydede beretningerne om Napoleons sygdomsforløb mere på langsom forgiftning end på cancer.
Forskellige gerningsmænd er blevet udpeget. De englændere, som holdt Napoleon fanget, havde mulighed for at forgifte ham og dertil et motiv: Napoleon havde været Englands største fjende, og kun ved at sende ham i graven kunne de sikre, at han aldrig igen kom til magten.
En anden mistænkt er den franske grev de Montholon. Han arbejdede for Napoleon under hans fangeskab og var hovedarving til den afsatte kejsers gods.
Men Napoleon havde haft en affære med grevens hustru, så tilhængere af teorien peger på, at greven havde to motiver: vrede over utroskaben og udsigten til en arv.
Arsenikken kunne også have en helt anden forklaring. I 1980 lancerede en engelsk kemiker den teori, at den afsatte kejser blev offer for sit eget tapet. I datiden indgik arsenik i visse farvestoffer, og under uheldige omstændigheder fordampede giften og kunne indåndes.
Tidligere i år offentliggjorde det italienske institut for kernefysik INFN så nye analyser af kejserens hårstrå.
De viste, at Napoleon både som barn, voksen og lige før sin død havde et meget højt niveau af arsenik i kroppen. Han blev med andre ord ikke yderligere forgiftet, mens han sad som engelsk fange.