5 uløste mordgåder, der stadig spøger

Herskere, som dør uden varsel. Magfulde mænd, som udånder, netop som de kan sætte sig på tronen. Historien er fyldt med eksempler på belejlige dødsfald, som vækker mistro – og med personer, som kæmper for at bevise, at en morderisk konspiration stod bag.

Slået ihjel af CIA? Marilyn var ifølge sine venner­ dybt deprimeret på sin sidste dag i live.

© Polfoto

1. Napoleon Bonaparte

 • Officiel dødsårsag: Mavekræft­.
 • Rygtet: Forgiftet af arsenik.
 • Mistænkt: Engelske fangevogtere.
 • Motiv: Forhindre Napoleon i at gribe magten i Frankrig igen.

“Når jeg dør, så forlang en obduktion”, lød Napoleons ordre, da han sad som englændernes fange på øen Sankt Helena. I 1821 døde den 52-årige tidligere kejser, og en obduktion­ blev gennemført af de engelske myndigheder. Ifølge lægerne var mavekræft dødsårsagen.

Forklaringen stod uimodsagt frem til 1961, hvor svenskeren Sten Forshufvud fremsatte en opsigtsvækkende teori om, at Napoleon var død ikke af kræft, men af en forgiftning.

Beviset var en analyse af den franske kejsers hår, som viste et meget højt indhold af arsenik. Desuden tydede beretningerne om Napoleons sygdomsforløb mere på langsom forgiftning end på cancer.

Forskellige gerningsmænd er blevet udpeget. De englændere, som holdt Napoleon fanget, havde mulighed for at forgifte ham og dertil et motiv: Napoleon­ havde været Englands største fjende, og kun ved at sende ham i graven kunne de sikre, at han aldrig igen kom til magten.

En anden mistænkt er den franske grev de Montholon. Han arbejdede for Napoleon under hans fangeskab og var hovedarving til den afsatte kejsers gods.

Men Napoleon havde haft en affære med grevens hustru, så tilhængere af teorien peger på, at greven havde to motiver: vrede over utroskaben og udsigten til en arv.

Arsenikken kunne også have en helt anden forklaring. I 1980 lancerede en engelsk kemiker den teori, at den afsatte kejser blev offer for sit eget tapet. I datiden indgik arsenik i visse farvestoffer, og under uheldige omstændigheder fordampede giften og kunne indåndes.

Tidligere i år offentliggjorde det italienske institut for kernefysik INFN så nye analyser af kejserens hårstrå.

De viste, at Napoleon både som barn, voksen og lige før sin død havde­ et meget højt niveau af arsenik­ i kroppen. Han blev med andre ord ikke yderligere forgiftet, mens han sad som engelsk fange.

Napoleon blev forgiftet­ af arsenikdampe fra tapetet i sit arbejdsværelse, lyder en teori om årsagen til hans død som 52-årig.

© Bridgeman

2. Alexander den Store

 • Officiel dødsårsag: Sygdom.
 • Rygtet: Forgiftning.
 • Mistænkt: Alexanders vicekonge Antipater og hans sønner.
 • Motiv: Tage magten.

Alexander den Store døde kun 32 år gammel i år 323 f.Kr. Den unge hærfører­ efterlod sig et rige, som strakte sig fra Grækenland i vest til Indien i øst – men ingen arving.

Allerede i antikken rettede romerske historikere som Justinius en mistanke om mord imod Alexanders vicekonge Antipater. Han ville skaffe sig selv og sine sønner magten i riget. En af sønnerne var Alexanders mundskænk og kunne uhindret putte gift i hans mad, lød anklagen.

Andre kilder fortæller, at Alexander blev syg efter et drikkegilde og lå med høj feber i omtrent to uger, inden han døde. Hans død udløste en magtkamp mellem hans generaler; en kamp, Antipater og hans slægt kom rimelig godt ud af.

En del historikere tvivler dog på, at Alexander virkelig blev forgiftet. Han lå syg relativt længe, og fra datiden­ kender man ikke gifte, der virker så langsomt. Muligvis døde den store erobrer af meningitis, polio­ eller malaria, som hærgede Babylon i 300-tallet f.Kr.

3. Marilyn Monroe

Officiel dødsårsag: Selvmord­ med sovepiller.

Rygtet: Offer for mord.

Mistænkte: CIA eller FBI.

Motiv: Skjule stjernens affære med to Kennedybrødre­.

 1. august 1962 døde den 36-årige filmstjerne Marilyn Monroe. Ved sengen lå sovepiller, og på dødsattesten stod: “formentlig selvmord”.­

Siden har flere undret sig over, at obduktionen ikke viste de forventelige rester af pillefarvestof i maven.

Til gengæld var Marilyns endetarmsåbning irriteret, hvilket fik rygter frem om, at hun fik tvunget en overdosis sovemedicin i sig som stikpille.

Én teori hævder, at CIA eller FBI stod bag et maskeret mord. Angiveligt for at forhindre Monroe i at afsløre sine dengang hemmelige kærlighedsaffærer med præsident John F. Kennedy og hans bror, justitsministeren Robert. Beviser findes dog ikke.

4. Tutankhamon

 • Dødsårsag: Komplikationer som følge af et brækket ben.
 • Rygtet: Slag i baghovedet.
 • Mistænkte: Faraoens rådgiver Eje og hærchefen Horemheb.
 • Motiv: Tage magten.

Tutankhamon var ikke fyldt 20, da han døde i 1323 f.Kr. På det tidspunkt havde han været farao i 10 år og var netop blevet gammel nok til reelt at overtage magten fra sine rådgivere Eje og Horemheb.

Barnekongens mumie lå nu uforstyrret i sin grav i mere end 3000 år, indtil den blev fundet i 1922 af arkæologen Howard Carter og tre år senere obduceret.

Både obduktionen og en røntgenundersøgelse i 1968 satte gang i spekulationer om dødsårsagen, for Tutankhamons mumie viste spor efter et hårdt slag – eller måske et pileskud – i nakken.

I årtier er faraoens førsteminister Eje og hærchefen Horemheb derfor blevet mistænkt for at have myrdet Tutankhamon for selv at tilrane sig magten. Eje fulgte faktisk Tutankhamon på tronen, og Horemheb fulgte efter Eje.

I 2004 blev faraoens mumie undersøgt igen. En CT-skanning afslørede nu, at nakkeskaden formentlig først er opstået efter faraoens død.

Til gengæld viste det sig, at Tutankhamons ene ben var brækket, og historikerne hælder nu til, at han døde som følge af komplikationer til den skade.

Den førende egyptolog Zahi Hawass stod bag skanningen af Tutankhamons mumie.

© Scanpix/Corbis

5. Wolfgang Amadeus­ Mozart

 • Officiel dødsårsag: Sygdom.
 • Rygtet: Giftmord.
 • Mistænkt: Frimurere.
 • Motiv: Hindre Mozart i at afsløre flere hemmeligheder.

Da komponisten Mozart døde i 1791, havde han kastet meget op, og hans krop var opsvulmet.

De symptomer fik rygterne til at svirre om et giftmord, og frimurer-ordnen­ blev mistænkt for at stå bag, angiveligt­ som straf for at afsløre deres hemmeligheder i operaen “Tryllefløjten”.

Også rivalen Salieri blev udpeget som hans morder. Ingen af teorierne er dog bekræftede­, og seriøse historikere anser det for mest sandsynligt, at Mozart døde af sygdom.

Mozarts lig forsvandt i en fællesgrav for fattigfolk og har ikke kunnet undersøges. Men hans musik lever endnu.