Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kriminalitet - Kriminelle

8: Ku Klux Klan

En filmpremiere i 1915 fik den folkelige interesse for maskerede klansmænd til at vokse.

D.W. Griffith’s film Birth of a Nation idylliserede Ku Klux Klan, der bestod af vrede sydstatsfolk. Den var blevet forbudt i 1874. Men efter filmpremieren i Atlanta i 1915 voksede den folkelige interesse for de maskerede klansmænd, og da en gruppe mænd i Georgia samme år lynchede den jødiske blyantfabrikant Leo Frank på anklager om at have voldtaget en lokal kvinde, genopstod bevægelsen.

Dragterne og de brændende kors var inspireret af filmen, og den oprindelige Klans sydstatsideologi blev nu afløst af voldelig amerikanisme med stærke elementer af racisme og anti-kommunisme. Navnlig i Sydstaterne hærgede volden helt frem til midten af 40erne. I 1924 toppede medlemstallet med 6 mio., mens bevægelsen selv hævdede at kunne mønstre 15 procent af den amerikanske befolkning.

En tredje version af Ku Klux Klan opstod i slutningen af 50erne for at bekæmpe afroamerikanske krav om lige borgerrettigheder, og i dag lever navnet videre som små grupper med tilknytning til det nynazistiske miljø.

I 1997 anholdt FBI fire medlemmer, som planlagde at bombesprænge et naturgasanlæg i Texas, og senest i 2006 blev det forsøgt at få Ku Klux Klan på listen over terrorgrupper. FBI vurderer at bevægelsen har omkring 5000 medlemmer.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul