Historiens ædle banditter

Historien er fuld af kriminelle mænd og kvinder, hvis kamp mod ordens­magten blev set som et oprør mod systemet. De var sjældent rigtige revolutionære, og de virkelige personer var ofte meget langt fra det glans­billede, der blev frem­stillet af dem. Men når de røvede fra de rige for at hjælpe samfundets svageste, fik de heltestatus og blev til ædle banditter.

Landevejsrøver Claude Duval

Landevejsrøver Claude Duval blev berømt, da han – for en dans med en adelsdame – undlod at berøve hendes mand.

© Powell Frith

Rob Roy: Højlandets bandit

Skotland 1671-1734: I 1711 begyndte Robert Roy Mac­Gregor sit eget hævntogt mod den forhadte hertug af Montrose, der efter en fejl­slagen kvæg­handel havde konfiskeret Roys jord og gjort ham fredløs.

Efter 14 års kamp overgav MacGregor sig i 1725 til myndig­hederne og blev dømt til deportation og den sikre død. Men kong ­Georg 1. turde ikke andet end benåde ham for at undgå oprør i Skotland.

Juraj Jánošík

Under 2. verdenskrig tog en slovakisk modstands­gruppe navn efter Juraj Jánošík.

© Władysław Skoczylas

Juraj Jánošík: De fattige spiste med

Karpaterne 1688-1713: Landevejsrøveren Juraj Jánošík delte ikke sit udbytte med de fattige, men han inviterede dem altid til at spise med. Da han i 1713 blev fanget, fik han den normale straf for landevejsrøveri. Jánošík fik sat en krog i armhulen og blev hængt op, til han var død.

Dick Turpin og Black Bess

Hesten Black Bess blev næsten lige så berømt som Turpin.

© William Harrison Ainsworth

Dick Turpin: Brutal romanhelt

England · 1705-1739: Landevejsrøveren Dick Turpin blev først berømt efter sin død. I England var historier om dødsdømte forbrydere og ædle røvere populær læsning, og bogen om Turpins bedrifter blev i 1739 årets bestseller.

Bogen beskrev ham som et behageligt menneske og den fattige mands beskytter. Virkelig­hedens Turpin var meget brutal, hvilket var grunden til hans særligt hårde dom: hængning med kort fald, hvilket førte til langsom kvælning.

Laskarina Bouboulina

Efter hendes død blev Bouboulina udnævnt til æresadmiral som tak for hendes indsats i krigen.

© Bouboulina's Museum

Laskarina Bouboulina: Kvinde blev græsk heltinde

Grækenland 1771-1825 : I 1821-29 rasede den græske frihedskrig. En af heltene fra krigen var Laskarina Bouboulina, der kaldte sig selv for klepht.

Ordet betød tyv, og klephterne var en ædel røverbande, der kæmpede mod osmannerne. Som en del af kampen fik Bouboulina udrustet krigsskibet Agamemnon, der senere blev flagskib i den nye græske flåde.

El Tempranillo

El Tempranillo, “den snarrådige”, var 13 år, da han begik sit første drab.

© John Frederick Lewis

El Tempranillo: Bandit blev politichef

Andalusien 1805-1833: Blandt sine ofre blev El Tempranillo kendt for sin usædvanlige charme. Røveren blev en helt hos de fattige, som han gav en stor del af sit udbytte, og da han blev fanget i 1832, turde Ferdinand 7. ikke henrette ham. I stedet gjorde han banditten til politichef.

Jesse James

Jesse James blev skudt af en fra hans egen bande.

© Library of Congress

Jesse James: Principfast røver

USA 1847-1882: I det lovløse vesten havde røveren Jesse James sine faste principper. Han stjal aldrig fra præster, forældreløse eller sydstatsfolk. Hans selektive kriminalitet var med til at skabe myten om ham.

En anekdote fortalte, at James lånte en enke penge, så hun kunne betale sin gæld til banken, hvorefter han røvede den samme bank. Virkelig­hedens Jesse James delte dog ikke sit udbytte med de fattige.

Ned Kelly

Politiet standsede Ned Kelly ved at skyde ham flere gange i hans ubeskyttede ben.

© Getty Images

Ned kelly: Den usårlige hestetyv

Australien 1854-1880: Under et sammestød med ordensmagten dræbte hestetyven Ned Kelly i 1878 tre betjente. Myndighederne indledte en større klapjagt på Kelly, som blev en helt for den australske befolkning på grund af sit vovemod.

Politiet beskød Kelly flere gange, men kuglerne prellede af, og rygtet gik, at han slet ikke var et menneske.

I 1880 sluttede jagten. Kelly blev ramt af flere skud, og politiet opdagede en 44 kg tung rustning under hans overfrakke. Fire måneder senere blev Kelly dømt og hængt.