Shutterstock

Historiens største narkobaroner

Pablo Escobar topper listen over historiens mest brutale narkobaroner, men drive-by shooters, flugtkonger og heroinsmuglere giver ham kamp til stregen.

© Wikimedia

1. Pablo Escobar 

Øgenavn: King of Cocain

Hvor: Medellín, Colombia

Hvad: Pablo Escobar blev allerede millionær som 22-årig, hvor han bl.a. ernærede sig som biltyv, kidnapper og marijuanasmugler. I 70'erne og 80'erne var han frontfigur i det brutale Medellín kartel i Colombia, som smuglede ufattelige mængder kokain til USA (angiveligt kom 80% af kokainen i USA fra Escobar på det tidspunkt).

Han var styrtende rig og endte som nummer 7 på Forbes liste over de rigeste mennesker i verden.

Bestak sig til immunitet hos de colombianske myndigheder under mantraet: "Sølv eller Bly".

Tog de ikke imod bestikkelsen, kunne de således se frem til at få en kugle for panden.

Escobar var aktiv i politik, og den store mærkesag var at kæmpe imod udlevering af kriminelle til USA.

Han var en elsket figur blandt de fattige i Medellín, bl.a fordi han gav dem penge.

Status: Døde i 1993 under en skud-duel med politiet på tagryggene i Medellín.

Der spekuleres stadig i, om kuglen i sidste ende kom fra politiets eller Escobars egen hånd.

Der var cirka 25.000 til hans begravelse - heriblandt mange af de fattige. Pablo Escobar blev 44 år gammel.

© WIkipedia

Joaquín Archivaldo Guzmán Loera

Øgenavn: "El Chapo" (Ham den korte)

Hvor: Mexico

Hvad: Guzmán har fra barnsben været involveret i narko-branchen. Hans onkel var narkosmugler i Mexico, og Guzmán blev tidligt en del af onklens forretninger.

I 2003 blev han leder af det mexicanske Sinaloa kartel, og har en stor andel i den mexicanske narkokrig, som for alvor brød ud i 2006, hvor regeringen satte fokus på problemet.

Guzmán løb første gang ind i lovens lange arm i 1993, hvor han røg en tur i spjældet.

I 2001 flygtede han dog, og en storstilet menneskejagt blev indledt. Han kom først bag tremmer igen i 2015.

Men Guzmán kom hurtigt på endnu en springtur efter en legendarisk flugt gennem fængselcellens brusebad, hvor der igennem kloakken var gravet en kilometerlang tunnel ud til virkeligheden.

Status: I januar 2016 blev Guzmán atter fanget og sidder indtil videre stadig i fængsel.

Den 12. februar 2019 blev han efter en tre måneder lang retssag i New York dømt skyldig i samtlige anklagepunkter.

Den endelige strafudmåling finder sted den 25. juni 2019 - El Chapo skal højst sandsynligt regne med at sidde inde resten af sit liv.

©

3. Griselda Blanco

Øgenavne: Queen of Cocain, The Godmother

Hvor: Medellín, Colombia - New York og Miami, USA

Hvad: Griselda Blanco begyndte angiveligt sin kriminelle løbebane som 11-årig, hvor hun kidnappede en nabodreng, krævede løsepenge, men endte med at dræbe ham.

Senere blev hun en af nøglefigurerne i det berygtede colombianske Medellín kartel, hvor hun efter sigende var mentor for en ung Pablo Escobar.

I 1980'erne flyttede hun til Miami, hvor hun igangsatte en kæmpe kokainsmuglervirksomhed.

Hun var også en blodtørstig dame, som dræbte enhver fjende på sin vej. Hendes yndlingsmetode var drive-by shooting på motorcykel. Det siges, at hun har bestilt omkring 200 mord, og selv har hun også et par stykker på samvittigheden. Eksempelvis skød hun sin egen mand i et narko-skænderi.

Status: Blanco endte til sidst bag tremmer, men styrede stadig sin forretning med hård hånd fra fængslet. I 2004 blev hun løsladt og tog tilbage til Colombia, hvor hun levede et forholdsvis stille liv. Men ironisk nok blev hun i 2012 selv myrdet - ved et drive-by shooting på motorcykel.

© Wikipedia

4. Frank Lucas

Øgenavn: Superfly

Hvor: Harlem, USA

Hvad: Frank Lucas flyttede som ung fra North Carolina til New York, hvor han hurtigt kom i selskab med en af de lokale gangstere, "Bumby" Johnson. Efter Johnsons død indlod Lucas sig på narkomarkedet, hvor han udfordrede den italienske mafia, som hidtil havde siddet på det hele.

Lucas begyndte at importere heroin fra Sydøstasien, hvor valmuer blev dyrket og lavet til "Blue Magic", som Lucas kaldte sit populære produkt, der var noget af det reneste heroin på markedet på den tid. Det gode produkt, de ultra-voldelige metoder og et korrupt politikorps gjorde Lucas til 70'ernes ubestridte kingpin i New York.

Status: Lucas blev afsløret i 1975, og han fik en dom på 70 års fængsel. Lucas samarbejdede dog og gav vigtige informationer til myndighederne, Han endte i vidnebeskyttelse og blev senere løsladt i 1981. Men i 1984 var den gal igen - Lucas fik en 7-årig dom for at sælge heroin.

I 2007 blev filmen "American Gangster" indspillet med Denzel Washington i rollen som Frank Lucas - flere kritikere mener dog, at filmen fremstiller Lucas i et lidt for positivt lys.

Frank Lucas er i dag 88 år.

© Wikipedia

5. Amado Carillo Fuentes

Øgenavn: Lord of the Skies

Hvor: Mexico

Hvad: Fuentes fik en tidlig start på karrieren. Ligesom "El Chapo" blev Fuentes involveret via sin onkel, som allerede var i branchen.

Fuentes overtog rollen som Mexicos største narkobaron efter Pablo Escobar, og han blev hurtigt en af verdens rigeste mænd. Hans øgenavn, "Lord of the Skies", fik han, fordi han med en gigantisk flåde fløj fire gange så meget kokain til USA end nogen anden narkokurér havde formået.

Status: I 1997 åndede myndighederne Fuentes så heftigt i nakken, at han besluttede at lade sig operere hos en plastikkirurg i forsøget på at ændre sit udseende. Noget gik dog galt, og Fuentes døde på operationsbordet. 4 måneder senere blev de involverede kirurger fundet døde og stoppet ned i olietønder.