Anthony Lukas Redgrave/DNA Doe Project
Joseph Henry Loveless øksemorder Idaho

Hovedløst skelet tilhørte øksemorder

Et årtier gammelt mysterium om et parteret lig fundet i en grotte i USA er blevet løst ved hjælp af genteknologi. Offeret viste sig at være en undsluppen fængselsfange.

Amerikanske DNA-detektiver har løst en 40 år gammel gåde, der omfatter et hovedløst skelet og en øksemorder.

Sagen begyndte i 1979, da en familie fandt skeletdelene af en mandlig torso i en grotte i den amerikanske delstat Idaho. 12 år efter dukkede også en hånd, en arm og to ben op i samme hule.

Ifølge politiet tilhørte skelettet en mand på ca. 40 år. Den dræbtes identitet var dog et mysterium.

Dna-databaser gav match

I 2019 kastede forskere fra Idaho State University og en gruppe frivillige retsmedicinere fra gruppen DNA Doe Project sig over sagen.

Det lykkedes dem at trække DNA ud af det ene ben. DNA-profilen blev herefter matchet med millioner af andre profiler i bl.a. DNA-databaser, som private bruger til at finde slægtninge – og det gav pote.

Efter måneders søgen fik forskerne et match – en 87-årig mand i Californien, som skulle vise sig at være offerets barnebarn.

Offer havde myrdet sin hustru

I december kunne politiet afsløre, at den parterede mand var Joseph Henry Loveless, der i 1916 blev fængslet for at have myrdet sin hustru med en økse.

Loveless, der havde en lang kriminel karriere bag sig, undslap imidlertid kort efter og forsvandt sporløst.

Det afgørende spor var ifølge efterforskerne de bevarede tøjrester, som blev fundet sammen med skelettet. Resterne svarede til det tøj, som Loveless ifølge politiets efterlysning var iført den dag, han flygtede fra fængslet.

Alt tyder derfor på, at morderen selv blev dræbt og parteret kort efter flugten. Muligvis var det medlemmer af den myrdede hustrus familie, som fandt ham og tog sagen i egen hånd.