Gerard Fouet/AFP/Ritzau Scanpix

Hvem var den sidste i guillotinen?

Da torturmorderen Djandoubi lagde hovedet på blokken i Marseilles, skulle det blive sidste gang, Frankrig henrettede en dødsdømt.

Indtil Frankrig afskaffede dødsstraf den 18. september 1981, var guillotinen den officielle metode til henrettelse af dødsdømte.

Manden, der fik den tvivlsomme ære af at være den sidste forbryder i den franske guillotine, var Hamida Djandoubi. Han blev halshugget den 10. september 1977 i Baumettes-fængslet i Marseille.

Djandoubi var blevet arresteret tre år tidligere og efterfølgende dømt for bl.a. grov vold, voldtægt og overlagt mord. Han havde i 1973 forført og derefter tvunget tre forskellige kvinder ud i prostitution.

Ved et tilfælde havde Djandoubi mishandlet den ene kvinde for øjnene af de to andre, hvorefter han kørte den forslåede kvinde ud til udkanten af Marseille og strangulerede hende.

Under retssagen forsøgte Djandoubis advokat at overbevise dommeren om, at hans klient havde ændret personlighed efter at have fået amputeret sit ene ben i 1971.

Indgrebet skulle have ført til et stort alkoholmisbrug, som skulle have gjort Djandoubi afstumpet. Forsvaret holdt dog ikke.

Selvom Djandoubi blev sidste mand i guillotinen, blev han dog ikke den sidste, der blev dømt til at få hugget hovedet af.

Da Frankrig afskaffede dødsstraf i 1981, ventede flere andre på at komme i guillotinen. De fik i stedet omstødt deres dødsstraf til livstid.