San Francisco Police Department
Fantomtegning af Zodiac-morderen

Hvem var Zodiac-morderen?

Zodiac-morderen spredte rædsel i Californien i 1960’erne. Nu – over 50 år senere – mener en gruppe efterforskere at have identificeret morderen.

Sidst i 1960’erne hærgede rædslen i det nordlige Californien. Fra december 1968 til oktober 1969 blev fem personer myrdet af den såkaldte Zodiac-morder, hvis identitet stadig er usikker. Seriemorderen er også mistænkt i omkring 20 andre drab, men de endelige beviser mangler i disse sager.

Zodiac-morderen blev især kendt efter at have sendt flere kryptiske breve til lokale aviser, hvori han tilstår mordene på 37 personer. I brevene håner morderen politiet og praler med, at de aldrig vil finde ham. Nogle af brevene er skrevet i koder, som er aldrig blevet knækket.

Fantomtegning af Zodiac-morderen

Politiet fik tegnet flere fantomtegninger for at fange Zodiac-morderen, men uden held.

© San Francisco Police Department

Unge mennesker blev myrdet

FBI afviser ny teori

Sagen er stadig åben i flere amerikanske stater. Igennem tiderne er flere mistænkte blevet udpeget som Zodiac-morderen, men myndighederne har formelt kun udpeget Arthur Leigh Allen, en tidligere skolelærer, som mulig gerningsmand. Han døde i 1992.

Senest har en gruppe bestående af 40 tidligere efterforskere, efterretningsfolk og journalister i oktober 2021 udpeget Gary Francis Poste som morderen.

Med udgangspunkt i bl.a. øjenvidneskildringer, fotografier og retsmedicinske beviser har gruppen sporet sig ind på, at den tidligere pilot må være Zodiac-morderen.

Gruppen peger bl.a. på, at Poste – som døde i 2018 – havde ar på panden, som stemmer overens med politiets fantomtegniner. Politiet har dog afvist teorien, og FBI udtaler, at sagen stadig er åben.