Leicestershire Police
Colin Pitchfork

Hvilken morder blev først fældet af dna-beviser?

Politiet i England står på bar bund efter de brutale mord på to 15-årige piger. Men så træder en gruppe dna-forskere til og beviser, hvor brugbar deres nyudviklede teknologi kan være for lovens lange arm.

15-årige Lynda Mann vendte ikke hjem til aftalt tid, da hun havde været på arbejde som babysitter den 21. november 1983. Hendes forældre og naboer ledte efter teenage-pigen hele natten, men fandt hende først næste morgen ved en øde sti.

Her lå hendes livløse krop voldtaget og kvalt. Politiet tog en sædprøve fra pigens krop, men uden andre spor var de på bar bund.

Næsten tre år senere blev liget af endnu en 15-årig pige fundet i en skov få kilometer fra det første gerningssted nær Leicester. Også denne gang var offeret blevet voldtaget og kvalt.

Politiet tog igen en sædprøve, og eftersom fremgangsmåden havde været den samme, mente politiet, at samme mand havde slået de to piger ihjel.

Colin Pitchfork

Colin Pitchfork sad i fængsel i næsten 34 år for mord på to 15-årige piger, før han blev løsladt i 2021 - og arresteret igen.

© Leicestershire Police

Kollega fældede børnemorder

Politiets teori blev bekræftet af forskere fra universitetet i Leicester, som i 1985 udviklede en metode til at skabe unikke dna-profiler ud fra genetisk materiale. Deres undersøgelser viste, at at sæden tilhørte samme mand.

Politiet opfordrede derefter alle lokale mænd til at afgive blodprøver, men fandt ikke gerningsmanden blandt de ca. 4.500 mænd.

Gennembruddet kom i august 1987, da en kvinde fortalte politiet, at hun på den lokale bar havde hørt en mand fortælle, at han havde afgivet en blodprøve på vegne af en kollega.
Politiet arresterede straks kollegaen – 37-årige Colin Pitchfork – hvis dna-prøve viste, at han var gerningsmanden.

Pitchfork blev idømt fængsel på livstid med mulighed for løsladelse efter 28 år. Han blev løsladt i juni 2021, men allerede to måneder senere arresteret igen, da han forbrød sig mod reglerne for sin løsladelse ved at opsøge unge kvinder.