Shutterstock

Hvor mange fanger flygtede fra Alcatraz?

I løbet af sine over 30 år som fængsel for farlige kriminelle forsøgte kun få af de indsatte at tage flugten. Endnu færre lykkedes.

I årene 1934-63, hvor den amerikanske ø Alcatraz fungerede som flugtsikkert fængsel for farlige kriminelle, forsøgte 36 fanger at flygte.

Officielt lykkedes ingen af flugtforsøgene, idet de fleste fanger blev fanget, skudt eller fundet druknet.

Skæbnen for fem fanger er dog uvis, og de er kategoriseret som “savnet og formodet druknet”.

To af de fem fanger flygtede i 1937 efter at have filet sig igennem tremmerne.

De uheldige mænd havde dog valgt en dag med særdeles dårligt vejr, og eksperter er enige om, at de druknede i de oprørte bølger, hvorefter havstrømme sendte deres lig ud i åbent hav.

De resterende tre fanger forsvandt fra deres celler i 1962.

Fangerne havde i månedsvis gravet sig igennem deres cellevægge ved hjælp af bl.a. en hjemmelavet boremaskine lavet af en kasseret støvsuger.

Støjen skjulte de ved at spille harmonika.

På flugtnatten efterlod de papmaché-hoveder i deres senge for ikke at blive afsløret for hurtigt og sejlede væk fra øen på en nødtørftig gummibåd lavet af regnfrakker.

Om mændene overlevede, er uvist. Flere vidner har siden fortalt, at de har set fangerne forskellige steder, men FBI lukkede sagen i 1979 efter 17 års efterforskning.

Sagen er dog stadig åben hos forbundspolitiet U.S. Marshals.

Boremaskinen, som fangerne brugte til flugthullet, blev lavet af en støvsugermotor. Den havde den ene fange stjålet fra fængslets værksted.

Shutterstock

Falske hoveder blev lagt i sengene for at give nattevagterne indtryk af, at fangerne lå i deres senge.

Hovederne var lavet af en hjemmelavet papmaché-blanding af bl.a. sæbe, tandpasta og toiletpapir. Håret var indsamlet i det skjulte hos fængslets frisør.

Shutterstock/Golden Gate National Recreation Adrea

Hullet i cellen blev skjult bag papplader og tøj. Hullet førte til en ubevogtet øvre etage, hvor fangerne byggede redningsveste og en gummibåd af stjålne regnfrakker. Herfra førte en skakt op til taget – og friheden.

Shutterstock

Alcatraz har tidligere også lagt jord til et fort og et militærfængsel for ulydige soldater.

© Shutterstock

Alcatraz var hjem for de farligste fanger

Den lille klippeø Alcatraz ligger i San Francisco-bugten med omtrent 2 km til fastlandet.

Vandet omkring øen er ofte ­særdeles uroligt på grund af stærke havstrømme, og Alcatraz var derfor et oplagt sted, da USA’s justitsministerium i 1934 manglede et flugtsikkert fængsel til landets fanger.

Blandt de fanger, som har siddet i Alcatraz, er berygtede gangstere som Al Capone og George “Machine Gun Kelly” Barnes.

Fængslet blev lukket i 1963, fordi mange af bygningerne var blevet slidt ned af det salte havvand. I dag er Alcatraz åbent for turister og bliver besøgt af ca. 1,5 mio. gæster hvert år.