Luftfoto af Jonestown-massakren

Jim Jones opfordrede sine følgere til selvmord

Da medierne begyndte at følge sekten Peoples Temple tæt, valgte sektlederen Jim Jones at flytte medlemmerne til Guyana i Sydamerika. Det skulle blive deres sidste rejse.

Da medierne begyndte at følge sekten Peoples Temple tæt, valgte sektlederen Jim Jones at flytte medlemmerne til Guyana i Sydamerika. Det skulle blive deres sidste rejse.

The Color Archives/Imageselect

Jonestown-massakren fandt sted den 18. november 1978, da over 900 medlemmer af sekten Peoples Temple begik masse-selvmord i junglen i Guyana.

Sektmedlemmer var blevet ført i døden af lederen Jim Jones – en tidligere præst, som i 1950’erne grundlagde en sekt, der kombinerede elementer af ­kristendom og kommunisme. Sekten fik flere afdelinger i Californien, hvor den tiltrak flere tusind følgere.

Fotografi af sektleder Jim Jones

Jim Jones anså sig selv for at være en blanding af Jesus og Vladimir Lenin.

© Nancy Wong

Præst blev morderisk kultleder

Manden bag Jonestown-massakren, Jim Jones, var selvbestaltet præst og erklæret kommunist.

I 1950’erne grundlagde han Peoples Temple, som kæmpede for social og racemæssig lighed og tiltrak især unge, som blev fortryllet af den karismatiske Jones.

Med tiden udviklede kirken sig til en sekt med Jones som diktatorisk, paranoid leder, mens historier om misbrug af medlemmer blev flere og flere. Efter at have ført over 900 ­mennesker i døden skød Jones sig selv i hovedet.

Sektens aktiviteter på venstrefløjen førte til, at medierne fulgte Peoples Temple tæt, og i 1977 valgte Jones at flytte sin sekt til Guyana i Sydamerika for at etablere et utopisk mini-samfund kaldet Jonestown.

Kort efter forlød det, at sektmedlemmerne blev holdt fanget, og i 1978 besøgte en statslig delegation Guyana for at undersøge anklagerne. Under besøget blev fem medlemmer af delegationen dræbt af Jones’ folk.

Se luftbillederne fra masseselvmordet:

Lydoptagelser fra Jonestown ­dokumenterer, at kultlederen kort efter fortalte sine følgere, at Jonestown snart ville blive stormet af militæret, og at de var nødt til at begå “revolutionært selvmord”.

Se video fra Jonestown efter massemordet:

Derefter opfordrede Jones sine følgere til at indtage en giftig cocktail af bl.a. cyanid, mens bevæbnede mænd stod vagt. Da myndighederne ankom til Jonestown dagen efter, fandt de 909 forgiftede lig i jungle-kolonien.