The Color Archives/Imageselect
Luftfoto af Jonestown-massakren

Jim Jones opfordrede sine følgere til selvmord

Da medierne begyndte at følge sekten Peoples Temple tæt, valgte sektlederen Jim Jones at flytte medlemmerne til Guyana i Sydamerika. Det skulle blive deres sidste rejse.

Jonestown-massakren fandt sted den 18. november 1978, da over 900 medlemmer af sekten Peoples Temple begik masse-selvmord i junglen i Guyana.

Sektmedlemmer var blevet ført i døden af lederen Jim Jones – en tidligere præst, som i 1950’erne grundlagde en sekt, der kombinerede elementer af ­kristendom og kommunisme. Sekten fik flere afdelinger i Californien, hvor den tiltrak flere tusind følgere.

Fotografi af sektleder Jim Jones

Jim Jones anså sig selv for at være en blanding af Jesus og Vladimir Lenin.

© Nancy Wong

Præst blev morderisk kultleder

Sektens aktiviteter på venstrefløjen førte til, at medierne fulgte Peoples Temple tæt, og i 1977 valgte Jones at flytte sin sekt til Guyana i Sydamerika for at etablere et utopisk mini-samfund kaldet Jonestown.

Kort efter forlød det, at sektmedlemmerne blev holdt fanget, og i 1978 besøgte en statslig delegation Guyana for at undersøge anklagerne. Under besøget blev fem medlemmer af delegationen dræbt af Jones’ folk.

Se luftbillederne fra masseselvmordet:

Jonestown lå isoleret i junglen ca. 250 km fra Guyanas hovedstad, Georgetown.

The Color Archives/Imageselect

De døde talte et stort antal børn og ældre. I alt udgjorde børnene omkring 30 procent af de 909 døde.

The Color Archives/Imageselect

Pavillonen var midtpunktet for livet i Jonestown. Her foregik alle fællesaktiviteterne – bl.a. undervisning i socialisme og fremvisning af sovjetiske propaganda-film.

The Color Archives/Imageselect

Gifte, som slog de 909 sektmedlemmer ihjel, bestod af saftevand ­blandet med bl.a. cyanid, valium og narkotiske stoffer. Børnene fik sprøjtet den giftige mikstur i munden med sprøjter, mens de voksne fik serveret den flydende død i krus fra et stort metalkar.

Giften slog ihjel i løbet af 20-30 minutter.

The Color Archives/Imageselect

Lydoptagelser fra Jonestown ­dokumenterer, at kultlederen kort efter fortalte sine følgere, at Jonestown snart ville blive stormet af militæret, og at de var nødt til at begå “revolutionært selvmord”.

Se video fra Jonestown efter massemordet:

Video

Derefter opfordrede Jones sine følgere til at indtage en giftig cocktail af bl.a. cyanid, mens bevæbnede mænd stod vagt. Da myndighederne ankom til Jonestown dagen efter, fandt de 909 forgiftede lig i jungle-kolonien.