Roma Numismatics & Linkedin
Brutus mønt Cæsar

Milliardær skal aflevere verdens dyreste antikke mønt tilbage

Det vakte opsigt, da en 2000 år gammel mønt – præget af Brutus for at markere mordet på Julius Cæsar – blev solgt for 28 mio. kroner. Nu viser det sig, at sælgeren var en af antik-verdenens største fupmagere.

I 2020 blev en lille guldmønt på otte gram købt af en amerikansk milliardær for over 28 millioner kroner.

Mønten var præget af Marcus Junius Brutus i 42 f.Kr. og hyldede politikerens mord på hans ven og diktator Julius Cæsar i 44 f.Kr.

Det var den dyreste antikke mønt nogensinde – men nu er handlen gået tilbage. Mønten viser sig nemlig at være stjålet og derfor solgt uretmæssigt.

Et unikt stykke historie

Mordet på Julius Cæsar var en skelsættende begivenhed i Romerriget, som førte til en borgerkrig, der endte med Brutus' egen død i 42 f.Kr.

For at betale sine soldater under borgerkrigen slog Brutus sine egne mønter; også i et forsøg på at legitimere drabet, der efter Brutus' opfattelse skulle redde republikken fra diktatur.

Brutus mønt Cæsar

Der findes kun tre udgaver af Brutus' mønter tilbage. Dette er den eneste i guld og dermed den mest værdifulde.

© Roma Numismatics

Mønten er således præget med Brutus' eget hoved på den ene side og med to dolke samt ordene “Eid Mar” – 15. marts (datoen for mordet) – på den anden side. De to dolke symboliserede sandsynligvis Brutus og hans medsammensvorne, Gaius Cassius Longinus, som begge stak en dolk i ryggen på Cæsar.

Den lille guldmønt er altså et unikt stykke historie, og der findes kun to lignende i verden. Men tirsdag blev den tilbageleveret til Grækenland, hvor den oprindeligt blev fundet.

Allerede i januar begyndte tvivlen om møntens legitimitet at brede sig, da sælgeren, britiske Richard Beale, blev han anholdt i New York for at have solgt flere stjålne antikke mønter.

Beale fortæller selv, at han købte den romerske mønt af en italiensk møntsamler på baggrund af falske dokumenter i 2014. Møntsamleren er også anholdt i sagen.

Richard Beale

Den britiske møntsælger Richard Beale har været direktør for aktionshuset Roma Numismatics Limited i mere end 13 år.

© Linkedin

Den tidligere soldat, Beale, havde i årevis været under myndighedernes søgelys. Han begyndte at sælge mønter i 2009 “som et lyn fra en klar himmel”, ifølge Christopher Martin, formanden for British Numismatic Trade Association, der varetager handel med mønter i Storbritannien.

“Indenfor et år solgte han mønter, der var millioner af pund værd. Den slags sker ikke, men det skete med ham. Hvor kom han fra? Der var ingen der rigtigt vidste det”, fortæller Martin.

Beale havde allerede prøvet at sælge mønten under en møntkonference i New York i 2015. Her havde han fortalt en potentiel køber, at den kom fra “en gammel schweizisk kollektion”, hvilket er velkendt kodesprog for, at genstanden ikke har et helt rent ophav og sandsynligvis er stjålet.

Den potentielle køber, kendt som “Informant 1”, samarbejdede med amerikanske Homeland Security, som endte med at anholde Beale. Han er nu tiltalt for bl.a. tyveri, besiddelse af stjålne ejendele og konspiration. Og den romerske mønt er langt fra den eneste værdigenstand hælersagen, som også inkluderer bl.a. fem antikke mønter angiveligt stjålet i Gaza.

VIDEO – Se den oprindelige aktionsvideo for mønten:

Grækenland kæmper imod ulovlig handel med antikviteter

Det eneste, vi ved om køberen af mønten, er, at det var en amerikansk milliardær. Efter samarbejde med myndighederne har rigmanden afleveret den 28 millioner kroner dyre mønt tilbage.

Da den oprindeligt er fundet i Grækenland, er det her den afleveres tilbage til. Det sker sammen med en række andre antikviteter til en værdi af over 136 millioner kroner.

I forbindelsen med tilbageleveringen understregede den græske generalkonsul, Konstantinos Konstantinou, at der konsekevent skal slås ned på de internationale kriminelle netværk, hvis handel med ulovlige antikviteter “afskærer arkæologiske fund fra deres kontekst”.