Det spejlvendte foto af Billy the Kid er gået verden rundt.

Sådan blev Billy the Kid spejlvendt

Det er ikke Historie, der har manipuleret det 130 år gamle fotografi af Billy the Kid: Det var spejlvendt fra starten.

12. januar 2012

En læser har bidt mærke i en interessant detalje fra Histories artikel om det klassiske Billy the Kid-fotografi, der var blevet solgt for en formue:

"Jeg håber ikke, at det er originalbilledet af Billy the Kid, I viser i 15/2011. Billedet er jo spejlvendt og viser ham som venstrehåndet, men alle samtidige kilder fortæller, at han var højrehåndet. "

Historie svarer:

Billy the Kid var, som du påpeger, ganske rigtigt højrehåndet. Det er imidlertid ikke HISTORIE, som har spejlvendt billedet – det har fotografen, som for omkring 130 år siden tog billedet af ham.

Billedet er et såkaldt ferrotypi-foto, fremstillet på jernblikplade med en lysfølsom belægning af jodkollodium. Teknikken var simpel, til gengæld var motivet altid spejlvendt. For at “vende” det tilbage skulle fotografen tage et nyt ferrotypi-foto af det første foto.

Det undlod fotografen, da han tog billedet af den unge desperado ca. 1880. Siden er det spejlvendte ferrotypi-foto blevet spredt verden over, og derfor er han i mange år blevet opfattet som venstrehåndet. Bl.a. kom spillefilmen om Billy the Kid fra 1958 med Paul Newman i hovedrollen til at hedde “The lefthanded Gun”.

Men vi skal beklage, at vi skrev, at Billy the Kid døde som 32-årig. Hans nøjagtige fødselsdag er uvis, men han menes at have været 22 år, da han blev skudt i 1881.

Gadefotografens udstyr var let at bære rundt på.

Fotografer arbejdede på gaden

Ferrotypi var meget populær blandt fotografer på Billy the Kids tid. Teknikken er simpel og kræver hverken mørkekammer, forstørrelsesapparat eller bade med fremkaldervæske og fikser.

En ulempe ved teknikken er dog, at billedet bliver spejlvendt. Det skyldes, at et ferrotypi-foto i virkeligheden er et negativ – selv om det ikke umiddelbart ser sådan ud.

1. Den lysfølsomme ferrotypi-plade placeres i kameraet.

2. Med et håndtag føres pladen op i kamera­­huset og belyses. Motivet, der passerer ind gennem linsen, vender på hovedet og er spejlvendt.

3. Den be­lyste plade falder ned i det kombinerede frem­kalder- og fikserbad.

Læs mere om vestens vilde desperado Billy The Kid

Måske er du interesseret i...

Læs også