Stjålne vikingemønter til en værdi af seks millioner kroner, britiske undercover-betjente og to mænd, der har sendt hemmelige oplysninger på SIM-kort.
Det lyder som en spændingsfilm, men er det er virkeligheden i England, hvor de to samlere, Craig Best og Roger Pilling, er blevet arresteret og slæbt i retten, efter de forsøgte at sælge angelsaksiske mønter fra 800-tallet til betjente, der udgav sig for at være amerikanske købere.
De to mænd forsøgte i 2019 at sælge de i alt 44 mønter til en værdig af 766.000 pund, selvom større historiske fund skal anmeldes til de britiske myndigheder.
Nu er retssagen i gang, og mændene har nægtet sig skyldige. Anklageren var dog ikke i tvivl i sin åbningstale: “Denne påståede uskyld er noget juryen med sikkerhed kan afvise”.

Udover mange mønter indeholdte Herefordshire-skatten også adskillige smykker, hvoraf denne guldring bl.a. er fundet igen.
Heldige metaldektektor-entusiaster blev grådige
Mønterne stammer fra Alfred den Stores (871-899) regeringstid og inkluderer en ekstremt sjælden såkaldt “to kejser-mønt”, som der kun findes 13 af i verden. Mønten viser Alfred den store, kongen af Wessex, på den ene side og Ceolwulf 2., kongen af Mercia, på den anden.
Den er interessant, fordi Ceolwulf 2. efterfølgende blev skildret meget negativt i fx den anglesaksiske krønike og ofte ses som en marionetkonge indsat af vikingerne. Men “to kejser-mønterne” viser, at der var en alliance mellem Alfred og Ceolwulf, og at hans dårlige omdømme måske ikke stemmer overens med virkeligheden.
De britiske myndigheder mener, at alle mønterne, som de to mænd forsøgte at sælge, stammer fra den enorme Herefordshire-skat, som blev fundet af to metaldektor-entusiaster i 2015. Det var en af de største vikingeskatte nogensinde, som er blevet vurderet til at have en samlet værdi på over 100 millioner kr.
Desværre blev de to findere grådige og besluttede sig for, at de ikke ville indberette skatten til de engelske myndigheder – på trods af, at det ville have givet dem en findeløn på omkring 26 millioner kr. I stedet solgte de den i skjul til private forhandlere.
Men rygterne gik, og snart blev de to mænd arresteret og i 2019 idømt henholdsvis 10 og 8,5 års fængsel. Størstedelen af den gamle vikingeskat var dog allerede solgt videre.

Herefordshire-skatten menes at have været blevet begravet af en rig viking mellem 875-879.
Mændenes forklaringer holder ikke vand
Det var tilsyneladende en lille del af Herefordshire-skatten – som to britiske betjente, der udgav sig for at være henholdsvis en amerikansk samler og en møntekspert – blev præsenteret for af Craig Best og Roger Pilling i 2019.
Under retssagen er det bl.a. kommet frem, at mændene arbejdede særdeles lyssky med salget, hvilket skyder huller i deres påstand om, at de ikke vidste, mønterne var ulovlige.
“De her mønter er store penge. Jeg kan sende dig et SIM-kort med billeder, hvis du vil have det. Jeg vil have mellem 200-250.000 pund for dem, så gode er de”, skrev Best i en email til den ene undercoverbetjent.
Gennemgang af de anklagedes søgehistorik bekræftede også, at de adskillige gange havde søgt på emner omhandlende loven om besiddelse af ukendte skatte. Derfor burde de have vidst, at de skulle have indberettet mønterne.
Retssagen er stadig i gang.