USAs værste gangstere

Mød Johnny Torrio, Capone, Lucky Luciano og en række andre af USAs mest forhærdede gangstere.

Omkring år 1900 fulgte den sicilianske mafia med italienske indvandrere til USA. Med en brutalitet og en organisering, der aldrig var set før, tog mafiaen magten over USA’s underverden.

Gennem vold, trusler og politiske forbindelser satte banderne sig på alt fra afpresning, hasard og prostitution til sprit­smugling, pengeudlån og narkohandel.

I 1930'erne samlede de mest hårdkogte gangsterbander sig i “Syndikatet” – en professionel forbryder­organisation, der brutalt udryddede enhver, der forbrød sig mod deres uskrevne regler.

Johnny Torrio organiserede banderne

Johnny Torrio var den mest respekterede gangsterboss i USA's underverden.

Med hensynsløs brutalitet overtog den sicilianske mafia New Yorks underverden i begyndelsen af 1900-tallet.

Men bandelederen ­Giovanni “Johnny” Torrio (1882-1957) indså hurtigt, at politisk indflydelse – og ikke kun rå vold – var vejen til virkelig magt. ­Gennem valgsvindel og trusler fik mafiaen ­derfor valgt ­George McClellan til borgmester i New York i 1904.

McClellans hjælp ­sikrede Torrio imod indblanding fra politiet og gav ham frihed til at åbne en række spillebuler og bordeller.

I 1915 flyttede han til ­Chicago for at ­organisere byens kriminelle.

Efter et ­attentatforsøg i 1925 overlod Torrio forretningen i Chicago til sin ­protege Al Capone og flyttede til ­Italien.

Under et besøg i USA i 1930'erne foreslog Torrio bande­lederen Lucky Luciano at organisere landets ­­bander – der hele tiden var i krig med ­hinanden – i en ­organisation kaldt “Syndikatet”.

St. Valentines Day-massakren 1929 var en del af den blodige magtstrid i Chicagos underverden.

120 døde i irsk-italiensk bandekrig

Francesco “Frankie Yale” Ioele (1893-1928) blev leder af New Yorks mafia i 1915. Da Yale begyndte at afpresse rederier i byens havn, kom mafiaen i krig med de irske bander, der hidtil ­havde
kontrolleret havnen.

Fra 1920 til 1925 blev omkring 100 bande­medlemmer og 22 uskyldige dræbt i de voldsomme skud­vekslinger.

I 1925 skød Frankie Yale og Al Capones mænd den sidste irske bandeleder, og ­mafiaen fik kontrol over New York.

Tre år senere lod Al Capone Frankie Yale myrde, fordi han mistænkte ham for at ville ­overtage magten i Chicago.

10.000 mennesker og 28 last­biler med blomster fulgte Yales kiste under hans begravelse.

Lucky Luciano var Syndikatets overhoved

Salvatore “Lucky Luciano” Lucania (1897-1962) voksede op i USA, hvor dollaren styrede.

Modsat de ældre mafiafolk var han ligeglad med ­sicilianske klan­fællesskaber og æresbegreber.

I 1931 ryddede Lucky den sidste af de gamle ­sicilianske mafiabosser af vejen og gjorde sig til overhoved for den ­nationale forbryderorganisation “Syndikatet”.

Hver bande i sammenslutningen fik deres eget territorium, og ledelsen, “The Commission”, der bestod af USA's ledende mafiabosser med ­Luciano som boss, fastlagde Syndikatets regler, og deres håndlangere sørgede for, at de blev overholdt.

Fx skulle alle mord godkendes, så ­bandekrige blev undgået. I 1936 blev Lucky dømt til 30 års fængsel for alfonseri. Under 2. verdenskrig hjalp hans mafiakontakter de ­allierede med inva­sionen af Sicilien. Som tak blev han løsladt ­og­­ deporte­ret til Italien.

I dag regnes Lucky Luciano for historiens største mafiaboss.

Chef for "Murder Inc." stod bag over 700 mord

Albert Anastasia (1902-1957) specialiserede sig i lejemord og af­presning af både fagforeninger og ­arbejdsgivere i New York.

Anastasias skare af håndlangere, “The Combination”, var så dygtige til deres arbejde, at de blev brugt som mafiaens leje­mordere. I perioden 1932-40 begik de mere end 700 mord over hele USA. ­

Det høje antal mord og den brutale udførelse fik pressen til at døbe organisationen “Murder Inc.”

Ukendte mordere skød Anastasia i en frisørsalon i 1957.

Capone var Chicagos gangsterkonge

Alphonse “Al” Capone (1899-1947) begyndte som 14-årig at arbejde for gangsterbossen Johnny Torrio.

Gennem valgsvindel sikrede han i 1924 Joseph Klenha borg­mesterposten i Chicago.

Klenha forhindrede politiets indblanding i Als forretninger, og med sine hånd­langere styrede Capone byen, indtil han i 1931 blev dømt for skatte­svindel og sendt 11 år i fængsel.

Capones kriminelle forretning var god for mange hundrede millioner dollars.

Syndikatet måtte eliminere den skydegale bandeleder

Arthur “Dutch Schultz” Flegenheimer (1902-1935) var en jødisk bandeleder, som organiserede spritsmugling, lotterispil og penge­afpresning i store dele af New York.

I 1935 var Schultz så jaget af myndighederne, at han – for at slippe af med den besværlige offentlige anklager – anmodede om Syndikatets tilladelse til at dræbe ham.

Anmodningen blev afvist, da det ville føre til åben krig med ­myndighederne.

Schultz bestemte sig for at dræbe anklageren alligevel, og da Syndi­katet hørte om hans planer, blev Dutch og tre af hans mænd skudt af Lucky Lucianos ­lejemordere fra ­“Murder Inc.”.

Dutch Schultz døde først flere timer efter attentatet.

Gangstere skabte Las Vegas

Meyer Lansky (1902-1983) og Bugsy Siegel (1906-1947) var medlemmer af en drenge­bande i New York, indtil gangsterbossen Lucky Luciano gjorde dem til ­spritsmuglere og lejemordere.

De to unge mænd fik hurtigt vigtige poster i Syndikatet og investerede bl.a. i kasinoer.

I 1946 opførte Lansky og Siegel Las Vegas' ­første store luksushotel, The Flamingo. ­Hotellet gav dundrende underskud, og Syndikatet fik Lansky til at dræbe barndomsvennen Siegel.

Meyer Lansky byggede sammen med Bugsy Siegel Las Vegas' første luksushotel.