The Wild Bunch

12 revolvermænd fra Det Vilde Vesten

Skarpe skytter og rå revolvermænd var en del af dagens uorden i Det Vilde Vesten. Vi kaster blikket på en periode i USA's historie, som Hollywood har romantiseret, men som ingen af os formentlig ville have lyst til at leve i.

1. Jesse James

Motivet var hævn

Da Jesse James (1847-82) og hans bror 13. februar 1866 røvede Clay County Savings Bank i Liberty Missouri, var motivet hævn. Bankdirektøren havde kæmpet for nordstaterne i borgerkrigen 1861-65 og familien James var tidligere slaveejere, der nu havde mistet alt.

Mange af medlemmerne af James-Younger banden, som i årene fremover huserede med bank- og togrøverier, havde ført guerillakrig mod nordstaterne, og fordi der stadig var udbredt sympati for sydstaternes sag, blev en række Pinkerton-detektiver myrdet, mens de ledte efter banden.

Jesse James fik status af frihedskæmper og en slags Robin Hood, men alt tyder på at den rastløse unge mand mest røvede til eget forbrug.

Dusør på Jessie James

Efter røveriet i Northfield udlovede myndighederne en dusør for at sætte en stopper for Jesse James og hans røverier.

© Wikimedia Commons

2. John Wesley Hardin

Den værste morder i Texas

”Hardin kommer og tager dig, hvis du ikke opfører dig ordentligt!” sagde forældre til uartige børn i 1880ernes Texas.

John Wesley Hardin (1853-95) var præstesøn, men havde 42 liv – plus et ukendt antal indianere og sorte – på samvittigheden, da han blev fanget i 1878.

Sine 16 år bag tremmer brugte han på at uddanne sig som jurist, og hans ønske om at blive lovlydig borger skaffede ham en benådning.

Han nedsatte sig som advokat (”Byens bedste”, bestak han lokalavisen til at skrive), men allerede et år efter løb hans hidsighed igen af med ham, da han i El Paso kom i skænderi med den lokale sherif, som endte med at skyde "den værste morder i Texas".

3. Calamity Jane

Kalamiteten

Som 15-årig mistede Martha Jane Cannary Burke (1852-1903) sine forældre og måtte forsørge sine fire søskende ved at ernære sig som alt fra opvasker til prostitueret. Men hun havde det bedst ude på prærien, hvor hun anvendte sine evner som skytte til at dræbe et ukendt antal indianere.

Den kønne pige fik aldrig lært at læse, men trods sine mangler var hun ikke bleg for at svare igen på enhver fornærmelse med trusler om alskens kalamiteter. Hun blev kendt som Calamity Jane.

Martha Jane Canary Burke

Calamity Jane var ikke som de andre kvinder. Hun elskede eventyr, friluftsliv, at drikke på barer, skændes og klæde sig som en mand. Derfor blev hun for det meste også accepteret af dem.

© Wikimedia Commons

4. Billy the Kid

En ost førte til kriminel løbebane

Han blev forældreløs som 14-årig, og i 1875 blev han anholdt for at have stjålet et stykke ost.

Henry McCarty (1859-81) blev beskrevet som ”en dygtig og høflig dreng”, men oplevelsen bragte ham i dårligt selskab. Han slog sig på hestetyveri i New Mexico og blev på grund af sit drengede udseende snart kendt som Billy the Kid.

Da sheriffen Pat Garrett fandt og dræbte ham i Fort Sumner havde Billy the Kid mellem fire og ni menneskeliv på samvittigheden. Han blev 21 år gammel.

Henry McCarty bedre kendt som Billy the Kid.

© Wittick

5. Pat Garrett

Han skabte en legende

Bartenderen og bøffeljægeren Pat Garrett (1850-1908) blev valgt som sherif i Lincoln County, New Mexico, men udover drabet på Billy the Kid i 1881 havde han ikke den store succes.

Da han året efter søgte genvalg fik han en ven til at skrive bogen The Authentic Life of Billy the Kid, der pyntede en del på hans rolle. Valget mislykkedes og Pat Garrett fik aldrig dusøren på 500 dollar for drabet - men han havde forvandlet en banal hverdagshistorie fra den tids voldelige New Mexico og skabt en legende.

Portræt af sherif Pat Garrett

Pat Garrett blev valgt som sherif i Lincoln County, New Mexico i 1880.

© Wikimedia

6. Emmett Dalton

Fra bankrøver til ejendomsmægler

Da en kvægtyv i Oklahoma dræbte vicesherif Frank Dalton i 1887 besluttede Emmett, Gratton og Bob Dalton at gå i broderens fodspor. Det lykkedes aldrig Emmett (1871-1937) at finde arbejde i lovens tjeneste, men da hans to brødre blev snydt for deres løn som sheriffer, tog han initiativ til, at de alle tre skiftede side og blev bank- og togrøvere.

Dalton-brødrenes bande efter bankrøveriet i Coffeyville. Fra venstre til højre: Bill Powers; Bob Dalton; Gratton Dalton og Dick Broadwell.

7. Wyatt Earp

Det sidste helvede i Vesten

Den 26. oktober 1881 søgte vicesheriffen i Tombstone, Arizona, Wyatt Earp (1848-1929) sammen med sine brødre og tandlægen Holliday at afvæbne en gruppe banditter ved kvægfolden O.K. Corral. Det udviklede sig dramatisk.

Det vilde vestens måske berømteste skudkamp varede knap 30 sekunder, men bagefter var tre af banditterne dræbt, og siden den dag herskede der ro i byen, som ellers havde haft tilnavnet ”det sidste helvede i Vesten.”

Sherif Wyatt Earp

Wyatt Earp var sherif i Arizona. Han levede indtil 1929, hvor han døde af blærebetændelse som 80-årig.

© Wikimedia Commons

8. Apache Kid

Inspiration til Tarzan

Den unge apache Has-kay-bay-nay-ntayl (født i 1860erne) var spejder hos Al Sieber, der førte krig mod indianerne i Arizona Territoriet.

Da han var 20 blev hans far dræbt af en beruset soldat. Han dræbte sin fars morder, og de næste ti år var han nu fredløs, kendt som Apache Kid. En lang række røverier, voldtægter og mord blev tilskrevet ham og hans bande. Trods en dusør på 5000 dollar blev Apache Kid aldrig pågrebet, og det menes at han levede til en høj alder et sted i Mexico.

En ung Edgar Rice Burroughs deltog som kavalerist i jagten i 1896. Han kan have hentet inspiration til sin første roman om Tarzan, som udkom i 1912.

Apache Kid

Indianernavnet Haskay-bay-nay-natyl var for umuligt at udtale. Derfor blev den unge mand kaldt for Apache Kid i stedet.

© Wikimedia Commons

9. Big Nose Parrott

Banditten blev til et par sko

Da den dødsdømte kvægtyv og massemorder Big Nose George Parrott (18??-1881) forsøgte at flygte fra fængslet i Rawlins, Wyoming, blev han pågrebet af en vred menneskemængde, der klyngede ham op i en telegrafpæl.

Efterfølgende gemte statens første kvindelige læge, Lilian Heath, den øverste del af hans kranie, som hun brugte som askebæger, og dele af bandittens hud blev brugt til at lave et par sko.

Moderne dna-tests har bekræftet historien.

George Parrott

George Parrott startede efter sigende som diligence-røver og slog sig efterfølgende på togrøverier.

© Wikimedia Commons

10. Dynamite Dick

Den mest dræbte mand i Amerika

Tre manglende fingre på den ene hånd var blandt de særlige kendetegn, da myndighederne i Oklahoma efterlyste bankrøveren og kvægtyven Dan Clifton (1865-96).

Herefter stillede dusørjægere med det ene lig efter det andet. Der var tit tegn på, at fingrene var blevet skåret af, og som regel var det de forkerte.

I 1896 modtog sheriffen i Blackwell, Oklahoma, et lig, der svarede til signalementet. De 3.500 dollar blev udbetalt, men alligevel er det aldrig blevet fastslået, om det virkelig var Dynamite Dick – ”den mest dræbte mand i Amerika”.

11. Black Jack

Hullet i muren

I 1890 måtte cowboyen Tom Ketchum (1863-1901) flygte fra Texas. Årsagen er ukendt, men fra da af eskalerede hans kriminelle løbebane og kulminerede i en stribe blodige togrøverier.

Black Jack, som han nu hed, holdt sammen med andre banditter til i Hole in the Wall, en snæver slugt i Big Horn Mountains i det nordlige Wyoming, hvor ordensmagten ikke turde vove sig ind.

I 1899 forsøgte Black Jack ene mand at røve et tog, men togføreren skød og sårede ham i højre arm. Næste dag blev han pågrebet, og fordi dette var den eneste forbrydelse, der klart kunne tilskrives ham, er Tom Ketchum den eneste mand i USA's historie, der er blevet dødsdømt for forsøg på togrøveri. Han blev hængt i 1901.

12. The Sundance Kid

Som teenager stjal Harry Longabaugh (1867-1908) en saddel og en hest fra en farm i Sundance, Wyoming.

Den kriminelle løbebane var lagt, han røvede banker, undslap fra fængslet i Deadwood, røvede flere banker og flygtede til Sydamerika.

Måske var han blandt de lovløse, som blev dræbt under et sammenstød med bolivianske soldater i 1908, mens det er en populær antagelse, at The Sundance Kid levede ubemærket i USA til 1931.

The Wild Bunch

The Wild Bunch, forreste række fra venstre: The Sundance Kid (Harry A. Longabaugh), Tall Texan (Ben Kilpatrick), Butch Cassidy (Robert Leroy Parker). Bagerste række fra venstre: Will Carver og Kid Curry (Harvey Logan). Billedet er knipset i Fort Worth, Texas, 1900.