Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lynguide: Mafiavældet i Italien

Mafiaen startede som godsforvaltere på Sicilien, men i løbet af hundrede år blev de den mest berygtede kriminelle organisation i verden.

Bridgeman Images & Shutterstock

Hvor længe har mafiaen eksisteret?

Ca. 1860-2006

Hvor huserede mafiaen?

Først Sicilien og siden resten af Italien, dele af Europa og USA.

Hvordan opstod mafiaen?

Fraværet af effektive myndigheder på Sicilien gjorde, at magten blev koncentreret hos de store godsers forvaltere. Forvalterne favoriserede deres egne familier og ansatte, og magtudøvelsen blev præget af korruption.

Mafiaens virksomhed – kendt som Cosa Nostra (“Vores sag”) – blev med tiden mere og mere kriminel. Mange sicilianere udvandrede til USA i begyndelsen af 1900-tallet, og den organiserede kriminalitet fulgte med emigranterne.

Da Mussolini fik magten i Italien i 1920’erne, forsøgte han at undertrykke den nu magtfulde sicilianske mafia. Men bestræbelserne blev afbrudt i 1943, da USA’s hær invaderede øen med hjælp fra italiensk-amerikanske mænd, der havde mafiakontakter, bl.a. Lucky Luciano.

Den sicilianske mafia havde tidligere primært haft sin base i landområderne, men efter krigen infiltrerede de kriminelle organisationer både erhvervsliv og myndigheder i byerne.

Narkotikasmugling blev en vigtig indkomstkilde for mafiaen, som nu arbejdede mere internationalt. Fra USA overtog den italienske mafia i slutningen af 1950’erne idéen om et centralråd for de vigtigste mafiafamilier.

Omkring år 1900 havde mafiaen sat sig på den vestlige og landbrugs- prægede del af Sicilien.

Byer med høj mafia-aktivitet

Byer med mindre mafia-aktivitet

Byer med lav mafia-aktivitet

Byer uden mafia-aktivitet

Hvorfor opstod mafiaen?

På Sicilien, hvor mafiaen opstod i løbet af 1800-tallet, blev jorden ofte ejet af rige mennesker, som ikke boede på øen. I stedet ansatte jordejerne lokale forvaltere, som med tiden blev meget magtfulde, fordi de kunne give arbejde til mange fattige sicilianere.

Eftersom de italienske myndigheder heller ikke var særlig synlige på øen, udviklede forvalterne sig til mafiabosser, som gjorde, helt som de ville, og favoriserede de mennesker, der hjalp dem.

Mafia arrest 1980s

Fra 1980’erne begyndte det italienske politi at slå hårdt ned på mafiaen.

© AKG-Images/Mondadori Portfolio

Hvad skete der siden med mafiaen?

Andre mafia-lignende organisationer op­står flere steder i Italien – Camorra i Campanien, ’Ndran­gheta i Calabrien og Sacra corona unita i Puglia (Apulien). Indbyrdes stri­dig­he­der mellem og inden for disse kriminelle organisationer får retsvæsenet til at bekæmpe mafiaen mere aktivt.

 • 1981

  Skuddrabet på mafiabossen Stefano Bontate udløser en blodig mafiakrig.

 • 1984

  Tommaso Buscetta hopper af, efter at hans sønner er blevet myrdet, og fortæller siden alt, hvad han ved, under politiforhør.

 • 1986-67

  Under Il maxiprocesso dømmes 344 personer for mafiarelaterede forbrydelser. De, der bli­ver frikendt, myrdes af mafiaen.

 • 1992

  Giovanni Falcone, anklager i mafiaretssagerne, omkommer i et bombeattentat.

 • 1993

  Corleone-mafiaens leder, Salvatore Riina, pågribes og idømmes flere gange livsvarigt fængsel for mord.

 • 2006

  Riinas efterfølger, Bernardo Provenzano, pågribes, efter at han i sine år som boss har gjort mafiaen til en effektiv kriminel organisation igen.

Læs også:

Kriminalitet

Den amerikanske mafia

5 minutter
Italy / Sicily: Trial against members of the Mafia in Palermo
Kriminalitet

Mussolinis jernnæve knuste mafiaen

17 minutter
Kriminelle

USAs værste gangstere

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul