Public Domain/Keltenmuseum Manching & Shutterstock
Politiafspærring over keltiske guldmønter

Mistænkte i tysk million-tyveri fanget med omsmeltede guldmønter

Sidste år stjal ukendte gerningsmænd for flere millioner kroner i keltiske guldmønter fra et museum i Tyskland. Nu har politiet anholdt en umage bande af fire mistænkte i det historiske museumskup.

Tysk politi har arresteret fire mistænkte i en sag om stjålne guldmønter fra år 100 f.Kr.

En af de mistænkte var i besiddelse af 18 guldklumper, der ifølge indledende analyser matcher guldet i de stjålne mønter fra det Romersk og Keltiske Museum i Manching.

Tyvene har ifølge politiet omsmeltet omkring 70 af de 2.000 år gamle mønter, men efterforskerne håber stadig at finde frem til resten af den stjålne guldskat.

Umage firkløver begik Hollywood-værdigt museumskup

De fire arresterede er henholdsvis elektroingeniør, revisor, butiksbestyrer og ansat ved et nedrivningsfirma.

Den 22. november 2022 skar de ifølge efterforskningen telefonkabler over i nærheden af museet i Manching. Med hjælp fra et apparat, der forstyrrer alarmsignaler, brød de ind uden at starte museets tyverisystemer.

Efter bare ni minutter var de ude igen med 483 keltiske guldmønter til en værdi af næsten 12 millioner kroner.

Gruppen er også mistænkt for at stå bag flere tyverier – dog ikke af arkæologiske skatte – fra 2014 og frem i både Tyskland og Østrig, fortæller Guido Limmer fra Bayerns Delstatslige Kriminalpoliti.

Politiet kom på sporet af guldtyvene ved hjælp af DNA på værktøj, der blev brugt i forbindelse med indbruddet.

Den 18. juli slog de tyske politistyrker til mod 28 ejendomme, hvor de både fandt mere udstyr, der angiveligt har været brugt til tyveriet, og en plastikpose med de 18 omsmeltede guldklumper.

Guldmønter og guldklump på grå baggrund

De mere end 2.000-år gamle mønter har en vægt på 3,7 kg, og det keltiske guld er næsten tolv millioner kroner værd.

© Public Domain/Keltenmuseum Manching

Største fund af keltiske guldmønter er millioner værd

De 3,7 kg guldmønter stammer fra en udgravning af en keltisk bosættelse tæt på Manching.

Arkæologer begyndte allerede at udgrave jernalder-byen i 1892, men mønterne blev først fundet i 1999 og regnes for at være det største fund af keltiske mønter i det 20. århundrede.

Den keltiske bosættelse har højst sandsynligt fungeret som en markedsby for to store handelsruter, der krydsede tæt ved stedet, hvor Donau løber sammen med floden Paar.

Arkæologerne ved ikke med sikkerhed, hvorfor kelterne forlod bosættelsen ved Manching engang mellem 50 f.Kr. og 100 e.Kr.

En teori går på, at teutonerne og kimbrerne ødelagde byen på deres togt fra Jylland mod Rom. Andre mener, at Julius Cæsars erobring af Gallerkrige gjorde handelsruterne for usikre og fjernede livsgrundlaget for den keltiske markedsby.

Mere sikre i deres sag er politiet i Bayern. Bevismaterialet mod de mistænkte guldtyve er ifølge en talsmand "overvældende".

Ifølge politiets oplysninger var tyvene tilsyneladende i gang med at udse sig deres næste bytte. De havde nemlig lejet biler for at besøge andre museer, bl.a. omkring Frankfurt og Trier.

Men nu kan arkæologer og museumsinspektører i Tyskland forhåbentligt vide sig sikre på, deres historiske skatte er i sikkerhed.