Wikimedia Commons
mose kranie

Moselig hjalp politiet med at afsløre morder

Da tørvegravere i 1983 gjorde et makabert fund i en britisk mose, havde ingen forestillet sig, at det 1.600 år gamle moselig skulle opklare en drabssag.

I 1961 forsvandt Malika de Fernandez sporløst fra sit hjem i nærheden af mosen Lindow Moss, der ligger 20 km syd for den engelske storby Manchester. Politiet havde en stærk mistanke om, at hun var blevet myrdet af sin eksmand, Peter Reyn-Bardt, men uden et lig var der ikke meget, efterforskerne kunne stille op.

Med lidt hjælp fra et moselig løste en kvik kriminalassistent sagen 22 år senere. I 1983 fandt tørvegravere et menneskehoved i Lindow Moss. Mosens iltfattige vand havde bevaret hovedet så godt, at de gennem et hul kunne se hjernen inde i kraniet. Derfor slog de straks alarm, og politiet iværksatte en efterforskning.

En kriminalassistent fik den idé at benytte lejligheden til at komme til bunds i den uopklarede forsvindingssag fra 1961 og opsøgte Peter Reyn-Bardt. Ved nyheden om, at nogen havde fundet de velbevarede rester af en kvinde i mosen, brød han sammen. Peter Reyn-Bardt tilstod, at han havde kvalt sin tidligere hustru, parteret hende og begravet ligdelene i Lindow Moss.

“Der er gået så lang tid – jeg troede aldrig, jeg ville blive opdaget”, sagde han.

eks-konen truede med politiet

Peter Reyn-Bardt forklarede, at han var homoseksuel, og at hans ekskone havde opsøgt ham og en mandlig elsker for at afpresse dem. Hun havde truet med at melde dem til politiet, for homoseksualitet var i 1960’erne stadig ulovligt i Storbritannien. Det kom til et håndgemæng, der endte med hendes død.

Tilståelsen resulterede i en livstidsdom til Peter Reyn-Bardt. Senere undersøgelser viste, at liget umuligt kunne være de jordiske rester af Malika de Fernandez. Eksperter fastslog, at kvinden i mosen var omkring 1.600 år gammel, og at hun sandsynligvis var blevet ofret til guderne tilbage i jernalderen, men da var det for sent for Peter Reyn-Bardt, som forgæves forsøgte at trække sin tilståelse tilbage.