Operation Ajax søsættes
Kermit Roosevelt trykkede sig sammen under et tæppe bag i bilen det sidste stykke vej op mod shahens palads i Irans hovedstad, Teheran. Den amerikanske CIA-agent ønskede ikke at blive set af soldaterne ved porten til paladset. Det var en varm nat i begyndelsen af august 1953, og kun få mennesker kunne ses i gaderne.
Klokken havde passeret midnat, da chaufføren trillede forbi vagterne. Da bilen omsider holdt stille, satte Kermit Roosevelt sig op på bagsædet og kiggede ud. Han genkendte straks den slanke skikkelse, der nærmede sig bilen. Mohammad Reza Pahlavi – shah af Iran. Den 33-årige regent smøg sig ind på bagsædet ved siden af amerikaneren.
“Godaften, mr. Roosevelt. Jeg kan ikke sige, jeg forventede at se netop Dem, men det er en fornøjelse”, sagde han og rakte hånden frem til hilsen.
De to mænd havde set hinanden seks år tidligere, da den drevne agent, der også arbejdede som rådgiver i mellemøstlige spørgsmål, havde interviewet shahen til en bog om olie i den arabiske verden. Denne aftens møde var imidlertid af en helt anden karakter.
Roosevelt var udsendt af den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, som i samarbejde med briterne ville afsætte Irans populære premierminister Mohammad Mossadeq. For at planen skulle lykkes, havde CIA brug for shahens hjælp, forklarede Roosevelt.
Den unge monark tøvede. Han afskyede Mossadeq, der bl.a. havde frataget ham kontrollen over hæren. Men han var ingen eventyrer og turde ikke tage chancen, forklarede han.
Roosevelt kendte shahens frygtsomme natur og skruede bissen på: Hvis ikke Mossadeq blev fjernet, “ville det føre til et kommunistisk Iran eller til et nyt Korea”.
Og nægtede regenten at medvirke, så ville Roosevelt udtænke “en anden plan” – en slet skjult trussel om, at CIA godt kunne finde en ny samarbejdspartner. Herefter skiltes de to mænd.
Da Kermit og shahen mødtes en uges tid senere, havde monarken omsider overvundet sin frygt. Han ville hjælpe CIA, hvis han til gengæld måtte forlade Teheran straks efter kuppet – for sin egen sikkerheds skyld.
Straks efter satte Kermit Roosevelt “Operation Ajax”, som CIA havde døbt planen, i værk. I løbet af den næste uges tid skulle Teheran blive skueplads for et af efterretningshistoriens mest succesfulde statskup, baseret på en misinformations-offensiv så omfattende, at kun de færreste bagefter kunne skelne sandhed fra løgn.
Kupplaner blev fostret af briterne
Ideen til kuppet mod Irans demokratisk valgte premierminister stammede ikke oprindeligt fra amerikanerne, men fra briterne, der var rasende over at have mistet Irans olie. Siden begyndelsen af 1900-tallet havde Storbritannien haft udvindingsretten til Irans uudtømmelige oliereserver, købt for en slik af den daværende shah for en periode på 60 år.
Det delvist statsejede britiske selskab Anglo-Iranian Oil Company hentede olien op og afskibede den fra raffinaderiet ved havnebyen Abadan.
Indtægterne var enorme, men den iranske stat fik blot sølle 16 procent af det svulmende overskud fra olien, og briterne nægtede at forhandle om en mere retfærdig fordeling. De behøvede ikke frygte Irans monark, shahen, som skyldte briterne sin trone, og landets skiftende premierministre var alle nøje udvalgt af Storbritannien.
Det kom derfor som et chok, da det iranske parlament i 1951 med stort flertal valgte adelsmanden og nationalisten Mohammad Mossadeq til ny premierminister.