Hitlers forklædte soldater var USAs værste mareridt

Da Hitler planlægger sin sidste offensiv gennem Ardennerne mod de allierede i december 1944, indkalder han i hemmelighed hærens bedste kommandosoldat. Otto Skorzeny har året før befriet Mussolini fra fangenskab, og nu skal han lede en brigade dybt ind bag fjendens linjer – forklædt som amerikanske soldater.

Ritzau Scanpix & Shutterstock/Collage Historie

Umiddelbart nærer soldaterne fra den amerikanske hærs militærpoliti ingen mistanke til de tre landsmænd, de netop har stoppet i en jeep nær den belgiske landsby Aywaille.

Dagen forinden, den 16. december 1944, har den tyske hær overrumplet de allierede med en storoffensiv gennem Ardennerne. Tusinder af amerikanske tropper er derfor på retræte, og alle skal gennem en række checkpoints på vejen mod vest.

“Hvad er dagens kodeord?” spørger den ene MP’er rutinemæssigt henvendt til de tre mænd i jeepen.

“Det har vi ikke fået at vide”, lyder det prompte på engelsk fra jeepens chauffør, der kalder­ sig Charles Lawrence.

MP’erne har dog ikke til sinds at lade de tre slippe så nemt. De beordrer mændene ud af køretøjet, hvorefter de gennemsøger jeepen. Her finder de bl.a. et tysk maskingevær, eksplosiver og masser af falske dollarsedler.

Fundet får det forbløffede militærpoliti til at kropsvisitere soldaterne, der – trods deres tilforladelige udseende – viser sig at være alt andet end almindelige.

Ardenneroffensiven var Hitlers idé. Her planlægger han angrebet sammen med bl.a. Göring.

© Getty Images

Soldaterne skal dræbe Eisenhower

Under den olivengrønne amerikanske uniform bærer de tre mænd den tyske hærs grå uniformer, og tre ID-kort fra Tysklands Wehrmacht­ afslører, at mændene i virkeligheden hedder­ Günther Billing, Wilhelm Schmidt­ og Manfred Pernass.

Under en timelang afhøring erkender de tre mænd, at de er tyske kommandosoldater udsendt af selveste Otto Skorzeny – Nazitysklands ukronede mester af kommandoaktioner.

Og de er langtfra alene.

Ifølge fangerne er adskillige tyske kommandohold i forklædning trængt ind bag de amerikanske linjer. Nogle skal sikre broerne over floden Meuse, mens andre hold er på vej til Paris.

Da forhørslederne spørger ind til missionen i Paris, rejser deres nakkehår sig: De forklædte kommandosoldater skal ifølge fangen Wilhelm Schmidt dræbe de allieredes øverstkommanderende, general­ Eisenhower.

Siden d-dag havde Hitler arbejdet på at få hævnet de allierede, da Nazityskland var presset på alle fronter og kun havde én chance tilbage for at vende krigen.

I det nye nummer af HISTORIE-magasinet tager vi dig med på Nazitysklands sidste og mest dristige kommandoaktion, der fik betegnelsen "Operation Greif".

Og når du tegner abonnement på HISTORIE lige nu, får du oven i købet fire helt unikke digitale særnumre om 2. verdenskrig sendt direkte i din indbakke.

Når du abonnerer på HISTORIE, får du:

  • 3 numre HISTORIE - Nordens bedste historiemagasin. I dit første nummer får du historien om Hitlers forklædte soldater
  • 4 enestående digitale særnumre om 2. VERDENSKRIG
  • Trådløse In-ear høretelefoner med aktiv støjreduktion
  • Fri adgang til HISTORIEs digitale arkiv – hvor du kan læse de seneste 12 numre af magasinet

Læs også:

Nyt blad

Hitlers forklædte soldater var USAs værste mareridt

3 minutter
Om historie

Bliv klogere mens du venter

1 minut
Om historie

Besøg fortidens største folkeslag i hvert eneste nummer af HISTORIE

1 minut
Mest populære

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!