Public domain

Frankrig udleverer Røde Brigader

Efter 40 års eksil bliver syv italienske terrorister nu udleveret. I 1970’erne begik De Røde Brigader ubeskrivelige grusomheder.

Syv – in absentia – dømte terrorister vil nu blive udleveret til Italien. Her blev de for årtier siden dømt for bl.a. mord under det, italienerne kalder blyets år – perioden fra 1969 til 1980, hvor Italiens venstre- og højrefløj bekrigede hinanden.

I 1980’erne gav Frankrigs socialistiske præsident, François Mitterrand, italienske venstrefløjsekstremister lov til at søge tilflugt på den franske side af grænsen, herunder medlemmer af terrorgruppen De Røde Brigader.

Amnestien blev givet på den betingelse, at ekstremisterne ikke fortsatte deres virke, og at de ikke var dømt for noget alvorligt ved en italiensk domstol. Men reelt fik alle eksil – uanset hvilke forbrydelser de havde begået.

Siden har Frankrigs beskyttelse af italienske terrorister været et stridspunkt imellem de to lande.

De Røde Brigader svøbte i reglen deres myrdede ofre i terrorbevægelsens røde fane.

© Flanker

66-årig terrorist udleveres

Under præsident Macron har Frankrig skiftet holdning. For nylig slog fransk politi derfor til og arresterede syv medlemmer af De Røde Brigader og Lotta Continua (Kampen Fortsætter). De var bl.a. dømt for mord, bortførsler og våbensmugling.

En af de syv var således Marina Petrella (66 år), der nytårsaften 1980 myrdede chefen for Roms politistyrke. Italienske politikere jubler over aktionen.

“Mindet om de barbariske handlinger er levende i italienernes erindring”, udtalte premierminister Mario Draghi.